Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiOstale vijesti

Burna reakcija sarajevskih ribolovaca – Ne tjerajte nas u krivolov!

Ribolovci podržavaju pisanje “Oslobođenja” i traže od Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo FBiH jedinstvenu i jeftiniju dozvolu te besplatno polaganje ribarskog ispita
U našu redakciju je stiglo pismo potpisano od strane 40 sarajevskih ribolovaca u kojem negoduju u vezi nemoralne i nenormalne visine godišnje ribolovačke dozvole, polaganja ribolovačkog ispita i nemogućnosti da se jedinstvenom dozvolom peca na području cijele Federacije BiH. Doduše, pismo smo trebali proslijediti Ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo FBIH ili pak objaviti u rubrici “Pisma čitalaca”, međutim, obzirom da i sami dijelimo njihovo mišljenje i da već duže vremena upozoravamo na birokratski rad resornog ministarstva, odlučili smo da ga objavimo na ovoj našoj stranici.
Definitivno je jasno i malom djetetu da će cijena godišnje dozvole od 100 KM, polaganje i plaćanje ribolovačkog ispita, bez obzira na godine starosti i ribolovačko iskustvo, uz cijenu od 20 KM, plus plaćanje Priručnika za polaganje od 5 KM, otjerati i ono malo ribolovaca u krivolov. U svom pismu sarajevski ribolovci ne kažu da su
za kršenje Zakona o slatkovodnom ribarstvu, da ne bi platili godišnju dozvolu 50 KM (uz uslov da vrijedi za područje cijele Federacije) i da nisu zato da djeca i mlađi polažu ribolovački ispit, no, to sve ne smije dodatno koštati i onako siromašnu ribolovačku populaciju. Ovako…, pecaće po svaku cijenu bez obzira što ih nadležno ministarstvo, zapravo tjera s voda i što je njima izgleda neshvatljivo, da u ovoj eri biznisa postoje i ljudi koji se bave sportom i ribolovom kao hobijem .
U ovoj vrijeme formiranja novoizabrane federalne vlasti, naravno i resorno ministavstvo, kao jedan od prioriteta u svom radu trebalo bi da uvrste i izmjenu Zakona o slatkovodnom ribarstvu, kako bi makar u ovom segmentu pokazali da su to da rade na dobrobit naroda. Niže cijene ribolovačkih dozvola tu svakako imaju značajnu ulogu.
Oslobodjenje

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.