Mještani Čelinca zaprijetili blokadom puta Banjaluka – Teslić

VRBANJOM PONOVO TEKU OTROVI
KOTOR VAROŠ –
Fabrika “Lucky leather” iz Kotor Varoša u rijeku Vrbanju u četvrtak naveče ponovo je ispustila otpadne vode pune hemikalija, zbog kojih se juče u susjednom Čelincu širio nesnosan smrad.Otpadne vode iz kožare “Lucky leathera”, kaže Miroslav Katalina, predsjednik Sportskog udruženja ribolovaca i Eko-pokreta iz Čelinca, puštene su i dan ranije.
“Iz te fabrike otrove, kiseline i bijelu pjenu su ispustili oko 14.30 koji Vrbanjom do Čelinca stignu oko 17.30 kad je već mrak, pa to Čelinčani ne mogu da vide. Otpad noću voda odnese, pa ujutro Vrbanja djeluje čista. Ali mi koji više vremena provodimo na obalama rijeke vidimo šta se dešava svakodnevno”, objašnjava Katalina i dodaje da su ga sugrađani kasno noću zvali i pitali ga o čemu se radi.
On je zbog ispuštanja otpada u Vrbanju prije desetak dana poslao
protestno pismo direktoru “Lucky leathera”. Dobio je, kaže, odgovor u kome se kaže da je Institut za zaštitu zdravlja RS obavio analizu vode uzete iz Vrbanje u decembru i da su nalazi pokazali da nema opasnosti po rječni živi svijet.
“Ne vjerujem tim analizama i pričama. Svaki dan je u Vrbanji sve manje ribe. Tražićemo da se provjere sve supstance i hemikalije, koje fabrika nabavlja”, ističe Katalina.Sačekaće, kaže, još koji dan i na odgovor načelnika opštine Kotor Varoš Radenka Čupića, a ukoliko ne bude ništa preduzeto pozvaće Čelinčane da blokiraju saobraćajnicu Banjaluka – Teslić.
U opštini Kotor Varoš kazali su da u nalazu Instituta za zaštitu zdravlja RS stoji da je u Vrbanji povećana količina hemijskih supstanci, naročito hroma, te da nisu zadovoljene propisane norme Pravilnika o ispuštanju otpadnih voda. Ustanovljeno je da otpadne vode iz “Lucky leathera” vodu rijeke Vrbanje, koja je druge klase, pretvaraju u vodu četvrte klase. Odgovorni u kožarsko-preradivačkom preduzeću “Lucky leather” nedavno su tvrdili da su u fabriku postavili prečistače, ali je Vrbanja i poslije toga u nekoliko navrata tekla “okovana” debelim slojem bijele pjene nesnošljivog smrada.
“Lucky leather” je u vlasništvu Italijana, a nalazi se u firmi “Proleks” koja je pod stečajem.
G. MAUNAGA – Nezavisne novine

Pročitajte i:   U nedjelju 3. Kup takmičenje neformalnog Udruženja takmičara 'Bh. plovak'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.