EkologijaKrivolovNajnovije vijesti

Potpuno narušen eko-sistem

Ogromne štete nakon požara u Parku prirode Hutovo blato ♦Uništena gnjezdišta pataka i ptica, ugrožena staništa sova, čapljice, trstenjaka
U ekološkoj katastrofi koja je izazvana velikim požarom, a koji se dogodio početkom februara, uništeno je čak 200 hektara Parka prirode Hutovo blato, potvrdio je za „Dnevni avaz” direktor Parka Nikola Zovko. To je jedan od preliminarnih nalaza Komisije za procjenu šteta nakon požara.
Voditelj Službe zaštite prirode i okoliša Hutovog blata Stjepan Matić kaže da su štete iznimno velike, jer je požar potpuno narušio eko-sistem Parka prirode Hutovo blato.
– Što se tiče životinjskog svijeta, požar je uništio
mnoga gnjezdišta ptica. Najvećim dijelom uhvatio je prvu, zaštićenu zonu, gdje su mnoga gnjezdišta te staništa gmazova, vodozemaca i insekata. Posljedice će se i u budućnosti značajno osjetiti -rekao je Matić.
Najvećim dijelom požar je uništio gnjezdišta pataka, nekoliko vrsta liske, a ugrožena su i staništa sova, malog komorana, male bijele čapljice, velikog i malog trstenjaka…
Izgorjelo je i stanište divljih svinja koje više nemaju mjesta za zaklon u parku, kao ni dovoljno hrane. Požar je trajno uništio i brojne drvenaste vrste u parku, koje se sporo obnavljaju, poput jasena, vrbe, kao i brojnih grmastih biljaka.
Mada se očekivalo, državne institucije još nisu reagirale i na adekvatan način pokušale pomoći Parku prirode Hutovo blato, što je neophodno.
Privedeno nekoliko osoba
Prema riječima direktora Hutovo blato Nikole Zovke, požar koji je izazvao katastrofu u Parku prirode, nesporno su podmetnuli piromani.Prema određenim saznanjima, to su učinili kriminalci kako bi namamili određene vrste ribe na površinu i lako ih ulovili?!Policija je do sada privela veći broj osoba zbog sumnje da su povezani s ovim zločinom, ali za sada niko nije službeno uhapšen.
E VEL

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.