Najnovije vijestiReportaže

Provjerite šta to krasi Zelengoru

Najpogodniji prilaz planini je s prijevoja Čemerno, koji se nalazi na magistralnom putu Foča – Tjentište – Gacko
Nacionalni park „Sutjeska”, jedan od dva u BiH, obuhvata planinsko područje koje je po svojoj ljepoti nadaleko poznato. Jedna od planina koja ulazi u sastav parka je i Zelengora, za mnoge najljepša u BiH.
Osam prekrasnih jezera, sedam prirodnih i jedno vještačko, bistri i plahoviti potoci i rječice te planinske doline iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi, čija visina prelazi i 2.000 metara, samo su dio onoga što krasi Zelengoru.
I pored svih ljepota, planina je, naročito u zimskom periodu,
slabo posjećena. Razlog je nedostatak objekata u kojima bi se izletnici mogli odmoriti i prespavati. Ipak, oni koji žele krenuti put Zelengore neće zažaliti. U zimskom periodu jedan od najpogodnijih prilaza je sa planinskog prijevoja Čemerno, koje se nalazi na magistralnom putu Foča – Tjentište – Gacko. Sa Čemernog do Orlovačkog i Juginog jezera vodi makadamski put dug 20 kilometara. Cijela dionica može se prijeći i pješice za pet sati.
Jezera su odlična polazna tačka za najviši vrh Zelengore, Bregoč, do kojeg su potrebna tri sata pješačenja, kao i za Štirinsko i Kotlaničko jezero.
Z. O. – Dnevni avaz

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.