EkologijaNajnovije vijesti

Ugrožen najveći izvor pitke vode u Tuzlanskom kantonu

Opasne materije stižu u Modrac sa svih strana ♦ Osim građana, Modrac zagađuju i firme i komunalni locirani u slivu rijeka Spreče i Oskove, ali i ugostiteljski i drugi objekti pored samog jezera
TUZLA – Izgradnjom fabrike za preradu vode iz jezera Modraca na Ceriku, u Tuzli je ukinuta višedecenijska redukcija pitke vode. Sličan projekt vrijedan 1,2 miliona maraka namjerava realizovati i Općina Lukavac, koja će uz postojeća izvorišta koristiti i vodu iz akumulacionog jezera Modrac.
Kada je Općina Tuzla krenula u projekt korištenja pitke vode iz jezera Modrac, kružile su glasine da je voda iz te akumulacije zagađena, te da se novac baca uzalud. Međutim, izgradnjom savremenog objekta za
preradu vode na Ceriku pokazalo se da je voda u tuzlanskom vodovodu potpuno ispravna za piće, što dokazuju stalni laboratorijski nalazi. Na kvalitet vode iz Modraca ne žale se ni građani Tuzle, koji je koriste više od dva mjeseca. Kapacitet akumulacionog jezera Modrac može zadovoljiti potrebe vodosnabdijevanja nekoliko općina Tuzlanskog kantona. Međutim, postavlja se pitanje kako zaštiti ovu akumulaciju od zagađivača?
U savezu Eko-zeleni TuzlanskogClick to view full size image kantona kažu da su najveći zagađivači jezera Modrac građani koji žive u slivu rijeka Oskove i Spreče, koje se ulijevaju u lukavačku akumulaciju. Oni u korita rijeka bacaju sav otpad, a to čine i ugostitelji i privrednici koji imaju zagrađene objekte na obalama ove dvije rijeke.
Među zagađivače rijeke Spreče ubraja se i kalesijska neuređena gradska deponija, koja je locirana na uzvišici samo stotinjak metara od korita Spreče. Tu je i deponija općine Zvornik na Crnom vrhu, gdje se otpad odlaže u potok koji se ulijeva u Spreču.
“U saradnji s općinama Tuzlanskog kantona koje koriste vodu iz jezera Modrac mi ćemo ove godine inicirati početak trajne zaštite ove akumulacije od daljnjeg zagađivanja. Namjera nam je da sredstva koja se ulažu u čišćenje vodotoka usmjerimo ka jačanju svijesti građana i zakonske odgovornosti svih koji žive ili svoju djelatnost obavljaju uz obale Spreče i Oskove. U tome očekujemo i konkretnu podršku nadležnih općinskih i kantonalnih organa vlasti”, kazao nam je dr. Mehmed Omerović, predsjednik Saveza Eko-zeleni Tuzlanskog kantona.
S.SMAJLOVIĆ – Oslobođenje

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.