Iz svijetaNajnovije vijesti

Ulov novozelandskih ribara – Uhvatili lignju od 450 Kilograma

Divovskom stvorenju najvjerovatnije će pripasti svjetski rekord u veličini
Sa novozelandskog ribarskog broda iskrcana je vjerovatno najveća lignju na svijetu, čija se masa procjenjuje na 450 kilograma, objavio je jučer ministar ribarstva Džim (Jim) Anderton, piše Jutarnji list.
Divovsko stvorenje, kojem će najvjerovatnije pripasti svjetski rekord u veličini, dugačko je oko 10 metara, ali i teže za oko 150 kilograma od najvećeg primjerka ikad prije pronađenog.
Ribarski brod „San Aspiring” uhvatio je lignju u Rosovom moru nedaleko od Antarktika na parangal, na kojem je mamac bila riba od 30-ak kilograma, koja živi samo uz Antarktiku i Patagoniju.
Ministar Anderton izjavio je
da su lignju (Mesonvchoteuthis hamiltoni) zamrznuli kako bi je naučnici mogli proučavati, jer je riječ o vjerovatno jedinom neoštećenom primjerku muškoge goleme lignje.
Golema lignja živi u vodama oko Antarktika i nije ,,u rodu” s divovskim lignjem (Architeuthis species), koji također može narasti do 12 metara dužine, ali ne dostiže tako veliku masu.
Kao omanji automobil
Džon Benet (John Bennett), kapetan broda, izjavio je da je lignja, prema njegovim riječima veličine omanjeg automobila, uhvatila najvjerovatnije na dubini od 1800 metara.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.