Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiUlovi

Počela ribolovna sezona na Uni

BIHAĆ – U Unsko-sanskoj županiji u četvrtak je otvorena sezona lova na jednu od najcjenjenijih trofeja u vodotocima sliva Une – pastrvku. Tako je 1. ožujka dan kome se najviše raduju zaljubljenici u ribolov. Da bi se sačuvala populacija potočne pastrve u ribolovnim tokovima Klokot i Unac u Martinbrodu, Šrtbački buk pa sve do Bosanske Krupe vrijedi pravilo “ulovi, pa pusti”.
Na početku sezone su tu i neizbježni fotoaparati te filmske kamere koje bilježe dokaze o ulovljenim i trofejima te bogatstvu rijeke Une. Među brojnim ribolovcima u reviru Klokot bila je i skupina
zaljubljenika koja je doputovala iz Češke Republike među kojima je i Karel Kratky, ribar koji već devet godina ne propušta ribolovnu sezonu u Bihaću. Kazao je da je slučajno prije devet godina boravio u Bihaću i od tada već devet godina ne propušta priliku da iz svog rodnog Praga, krene na put za Bosnu na obale Une.
Ovoga puta s Karelom su doputovala još njegova četiri sugrađana, koja prvi put dolaze u ribarenje u Bihać i kazali su da i sljedeće godine dolaze na Klokotu.
“Ovo je za mene ribolovni raj. Posebice me privlači priroda i tišina. Jedva smo čekali da svane, a moj prijatelj Pavel toliko je bio uzbuđen ljepotom Klokota da je ustao ranije i sjedio na kamenu u blizini izvorišta. To mu je bio poseban užitak”, kazao nam je Karel istaknuvši da je u Češkoj savladao tehniku lova bijele ribe, a na Uni je postao pravi stručnjak za lov s priborom za mahanje.
”Sada sam već iskusan ribolovac i do tri puta godišnje dođem na Unu. Put od Praga do Bihaća je prilično dug, ali ljubav prema ribarenju je jača”, ispričao nam je Karel dodavši da mu to nije teško jer Bosanci su ljubazni i susretljivi i osjeća se kao da je negdje u svojoj zemlji.
Ribari i iz susjednih zemlja
Na Klokotu smo sreli i Drageca iz Zagreba koji je prvi put zagazio u hladnu Unu i ulovio svoj prvi ovogodišnji trofej.
”Neće me ništa spriječiti da dolazim na Klokot, a čuo sam da je i Una bogata pastrvom”, oduševljeno nam je kazao Dragec. Ni ovogodišnje otvorenje ribolovne sezone u USŽ-u nisu propustili ribari iz svih krajeva BiH, Hrvatske, Češke, Srbije, a tu su bili i neizostavni Slovenci.
R. Karat – Dnevni list

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.