Ribljom čorbom počela sezona ribolova
TREBINJE – Tradicionalnim masovnim zabacivanjem udica i kuvanjem ribljeg kotlića pored ribarske kuće na rijeci Trebišnjici u Lastvi nadomak Trebinja, prekjuče je zvanično otvorena ribolovna sezona na ovoj rijeci i Lastvanskom jezeru.
Stotinak ribolovaca, okupljenih na ovoj manifestaciji, već treću godinu na ovaj način obilježava početak sezone nakon zimske zabrane pecanja ribe, da bi od ulovljene kalifornijske pastrmke iz Trebišnjice kasnije pripremili čorbu.
“Najveći juče ulovljeni primjerci su pastrmke od kilogram do kilogram i po, a ulovljeno je ukupno oko stotinu kilograma”, istakao je Miroslav Čučković, predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog društva Trebinje.
Čučković, koji je posljednja dva dana proveo uglavnom u ribarskoj kućici, zadužen za organizacione poslove ove manifestacije, istakao je da je cilj ovog okupljanja bio
animiranje Trebinjaca da se vrate svojoj rijeci, sportskom ribolovu i svim onim atrakcijama vezanim za rijeku.Trebinjski ribari ističu da je ovogodišnja sezona započeta nešto ranije s obzirom da je cjelokupna flora i fauna rijeka i jezera ove godine ranije počela da se obnavlja, ali je i riblji fond dosta bolji od prošlogodišnjeg.
Čučković to povezuje sa Ribarskom službom, koja je ove godine, kako kaže, izuzetno dobro obavila svoj posao, ali i zahvaljujući poribljavanjima koja su se obavila krajem prošle i početkom ove godine.
Iako darežljivi u sipanju riblje čorbe, koja je bila izvanredna, kuvari kotlića sa Trebišnjice nisu željeli odati recept specijaliteta, ističući da je “svako stavljao svoje začine” i da je čorba pripremljena od svježe ribe.
V.D. – Nezavisne novine