Godišnja skupština USR Livno – Ribolovački ispit u cijeni dozvole

Općina Livno dala na 10-godišnje upravljanje vodama USR Livno, poslije provedenog natječaja, i to po cijeni od 150 KM godišnje
Godišnja skupština Udruženja sportskih ribolovaca (USR) Livno protekla je u rezimiranju uspjeha, kao i svih propusta u 2006. godini, te o smjernicama za rad u narednom periodu.
Ribarstvo u livanjskom kraju ima višedecenijsku tradiciju i datira od vremena Austro-Ugarske, kada je rijeka Plovića poribljena kalifirnijskom pastrmkom i plemenitim rakom. Zvanično Udruženje ribolovaca je osnovano u proljeće 1948. godine i uskoro će proslaviti 60 godina postojanja. Okuplja oko 250 članova raznih kategorija. Na Skupštini su usvojene cijene dozvola i one su:
seniori 100, juniori 25 i penzioneri 50 KM, dok su dozvole za žene i osobe starije od 70 godina godišnje dozvole besplatne. Dnevne dozvole koštaju 10 KM.
U toku prošle godine vode su poribljene ribljom mladi u vrijedenosti više od 10 hiljada KM. Izvršeno je nekoliko akcija pošumljavanja, popravka puta od Popovića kuća do Kelavina mlina u dužini od oko 1.000 metara, a besplatnu mehanizaciju za ove radove je dao Hamdija Jandrić. Očišćeno je i korito rijeke Žabljak u dužini od 2.000 metara. Između ostalih manifestacioja ovo udruženje je bilo domaćin dvodnevne proslave 100-godišnjice sportskog ribolova u BiH.
Ribolovačka sezona je završena sa finansijskim prihodom od 10.000 KM i on će u narednom periodu biti upotrebljen za poribljavanje. Mada u Udruženju rade četiri stalna ribočuvara, Skupština je zatražila njihovu veću angažovanost i iskorištavanje pogodnosti dobre sradnje sa kantonalnim inspektorom Draškom Dolićem. Ovom prilikom su formirane i ribolovačke patrole koje će biti od pomoći ribočuvarima.
Da bi Udruženje što bolje funkcionisalo, oformljene su neke komisije koje do sada nisu postojale, a donesena je i odluka o promjeni Statuta radi njegovog usklađivanja sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu FBiH.
Posebno oduševljenje kod ribolovaca je izazvalo saopštenje Predsjedništva USR da je Općina Livno dala rješenje na 10-godišnje upravljanje vodama USR Livno, poslije provedenog natječaja, i to po cijeni od 150 KM godišnje. Skupština je i usvojila stav SRSFBiH o polaganju ribolovačkih ispita, uz napomenu da će troškovi ribolovačkog ispita ući u cijenu koštanja godišnje dozvole. Sezona u Livnu je počela 1. marta, a na mušičarskim revirima počet će 10. marta.
Hajro GROMILIĆ – Oslobođenje

Pročitajte i:   UGSR 'Mrena' Živinice: Na jezeru Modrac održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.