Najnovije vijestiTehnike i pribor

Pravljenje mušica

 Nakon što iskusimo ribarenje mušicom, nadmudrivanje sa ribama tražeći “onu pravu koju uzima”, birajući nijanse i oblike, u neka doba nam na um padne da bi mi možda mogli bolje i ljepše napraviti tu “pravu”. Još ako imamo vremena da probamo,  pa ako nam to ide od ruke, eto ugodnog sa korisnim, od pokušaja iz radoznalosti, pravljenje mušica nam, ako ništa, može donijeti manje izdatke za opremu i pribor, a ukoliko se za vaše muhe pročuje, e tu bi moglo biti i neke koristi. Sam sam pokušao, dok sam imao vremena, ali me prošlo jer sam, osim što sam antitalenat što je bilo presudno za hladjenje, tanak i sa vremenom. Ipak, doživio sam da sam na svoju muhu, moju diku i uzdanicu, uhvatio jednu pastrmku. Koja je to bila sreća, kako sam se samo narugao jadnici koja se upecala i likovao nad njenom zlom sudbinom. Na nesreću, tu su bila i dvojica kolega koji su mi pomutili radovanje njihovim zluradim komentarima na moguću kratkovidost ili čak sljepilo kod te “na muhu koju sam ja napravio” ulovljene pastmke. Vrijedi pokušati, ništa se ne gubi, a možete dobiti.

PRVO POGLAVLJE – ALATI

 Za izradu kvalitetnih mušica i da bi se izbjegli obeshrabrujući trenuci, bolje vam je obezbjediti se sa odgovarajućim priborom i alatima.   Za početak, možete eksperimentisati sa stvarčicama koje vam se učine pogodnim i funkcionalnim, npr, skalper kojem se nožići stežu obrtnom maticom vam može poslužiti kao stega, noktarice, male makazice već imate u kući, otmite od supruge pincetu za čupanje obrva, i pravite se blesavi. Takodje, njen lak za nokte, baš onaj koji je sad u modi-bezbojni, mogao bi joj naprasno nestati iz njenog nesesera za šminku. Vi se i dalje pravite blesavi, ali već imate par stvari koje su potrebne i neophodne za vaš prvi pokušaj pravljenja mušica. Time, investicija neće biti ko zna kolika, i ako shvatite da to baš i nije za vaše živce, nije velika šteta. A ukoliko se pokaže da za to imate talenta, i bude vam zadovoljstvo biti kreatorom i dizajnerom vlastitih mutant-mušica na koje će se nekad nešto zakačiti, veća investicija u pribor, alat i materijal za pravljenje mušica će biti vaša radost. Kasnije ćete, malo po malo tokom godina, kompletirati vašu opremu povećavajući broj alatki ili zamjenjujući neke drugima bolje prilagođenim vašim potrebama i metodama vezivanja. Ali, za početak, može poslužiti svašta nešta, u zavisnosti od vaše mašte i praktičnosti.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Stega je osnovni alat kojem je glavna funkcija da čvrsto drži udicu dok na nju montirate potrebne elemente. U prodaji postoje različite vrste stega, neke se pričvrste na podlogu putem stezaljke, drugi imaju teško postolje s nosačem alata što olakšava rukovanje. Najpraktičniji su oni koji se mogu podešavati po visini i okretati oko svoje osi, time ćete uvijek imati najidealniji pristup udici sa svake potrebne strane.

RAZNE VRSTE STEGA

Ukoliko kupujete polovnu, već korištenu stegu, najbitnije je da se čeljusti savršeno zatvaraju, inače je nemoguće pravilno stegnuti udicu. Prema modelu, stezanje se izvodi putem vijka ili uz pomoć stražnje poluge. Neke stege sadrže čitav niz dodataka koji olakšavaju montažu, kao što su podesivo povećalo, ugrađeno svjetlo, savijenu oprugu ili kopču za fiksiranje osnovnog konca…
  

Motalica je alatka na koju se postavlja kalem s koncem, a omogućuje pravilno i ujednačeno odmotavanje niti. Sastoji se od dva kraka čiji se završetci postavljaju nad otvorima role konca. Nasuprot njima, glava završava cilindričnom cjevčicom kroz koju prolazi konac. Usta cjevčice moraju biti savršeno polirana da se izbjegne oštećenje konca ili pak njegovo pucanje. Za vrijeme vezivanja, sama težina motalice dovoljna je da drži konac napetim što omogućuje da ruke budu slobodne za izradu drugih faza montaže.

 

 

Pinceta za pera  služi za namotavanje nekog pera oko vrata udice. Vrhovi su joj spljošteni, bez sječiva i dugački, opruga ih sama zatvara kod otpuštanja. Postoje brojni modeli već prema upotrebi. Savjetujemo vam da se snadbijete s najmanje dvije vrste pincete, jednom za velika i dugačka pera, a drugom za mala.Postoje i brojne druge pincete i hvataljke namijenjene pored ostalog za hvatanje malih predmeta, s ravnim, oštrim ili zakrivljenim vrhovima.

 

 

Makazice, oštre, savršenog reza, s ravnim ili zakrivljenim vrhom, obavezne su. Barem su dva para potrebna, jedan za čvrste materijale kao što su metalne niti, a drugi za gipke i tanje predmete.

 

 

 

Skalpel omogućuje precizne rezove usred hacklova ali i rezanje napetog konca na željenom mjestu bez ostavljanja suvišnog kraja.

 

 

 

 

Ravnač dlaka (hair stacker) služi, kao što mu ime kaže, za ravnanje dlaka krzna koje koristimo za izradu krila muha .

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

 

 

 

 

 

Motalo za dubbing (dubbing twister) upotrebljava se za izradu takozvanog dubbinga, posebnog čupavog konca od dlaka krzna, a koji služi za izradu tijela mušice.

 

 

 

 

 

Vezač čvorova ili takozvani finišer služi za izradu konačnog čvora.

________________________________________________

DRUGO POGLAVLJE – Kratki kurs vezanja muha

 

Počinjete sa namotavanjem konca koji je ustvari podloga za tijelo mušice.Ispod njega postavljate materijal kojim ćete ringlovati mušicu. Takodje, možete postaviti i rep mušice, ako pravite vrstu koja ima rep.

Kada ste namotali i pričvrstili konac, uzimate materijal od kojeg ćete napraviti tijelo mušice. Pazite da ti namotaji budu pravilno složeni i da tijelo ne bude predebelo.Ako i bude, i prve,a i zadnje mušice se svakako bacaju u vodu.

Kada završite tijelo, ostavite dovoljno prostora za glavu mušice.

Sljedeći korak je ringlovanje materijalom koji ste postavili na početku perenja mušice. Izbjegavajte teške materijale (žice i sl.), a dok ringlujete muhu, materijal kojim ringlujete zategnite dovoljno čvrsto ali ne previše.Sve je stvar prakse i osjećaja.

Kad ste završili ringlovanje, počinjete sa postavljanjem krila.Prstima držite krila na gornjoj strani udice i pazite da vam se dlaka koju koristite za krila ne rasporedi oko udice, već da ostane na gornjoj strani.

Potom, namotajte glavu mušice koliko mislite da je potrebno.Napravite završne čvorove sa vezačem čvorova, a ako ga nemate, snadjite se nekako.

Na kraju, običnom iglom kapnite na glavu mušice i te čvorove kapljicu bezbojnog laka, onog kojeg ste ukrali od žene sa početka teksta. To će sačuvati vaše čvorove svezanim i kompaktnim.

Na kraju, vaša prva mušica bi trebala izgledati ovako.Ako i ne bude baš ovakva, ne predajite se, pokušajte ponovo, praksa je ono što će poboljšati izglede vaših uradaka.A postoje i “fantastične mušice” koje nemaju ama baš nikakvih sličnosti sa prirodnim, zato i vaše neuspjele radove samo prozovete”fantastičnim”, i podignute glave nastavite pokušavati dok ne dodjete do stadija kad ćete i vi praviti prirodne.

BISTRO !!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.