EkologijaNajnovije vijesti

Hoće li nestati nekadašnje „bosansko more”

Umjesto turista, sada na modrac dolaze pjevaljke • Ljudski nemar kriv što je jezero zagađeno • Hoće li se opet govoriti „pravac Modrac”
Ljudski nemar glavni je krivac što je sada već bivše „bosansko more”, jezero Modrac, palo u zaborav, posebno zbog zagađenosti. Prošla su vremena kada je načelnik Lukavca Sejad Hasanhodžić pred kamerama iz Modraca pio vodu… I novinarske regate, kanu takmičenja, jedriličari… sve je prošlost. Sve to je zamijenio
noćni život uz folk zvijezde i nezaustavljiva gradnja ugostiteljskih objekata.
Ipak, na Modracu nije baš sve crno kako izgleda. Za to su se pobrinuli entuzijasti koji će 22. marta, na Svjetski dan voda, doći i očistiti obale jezera.
– Mi smo još u ratu 1994. godine počeli uređivati plažu od dva kilometra i uspjeli. Stvorili smo tada turističko čudo. Svi putevi su vodili ka Modracu. Zato ga nećemo ni danas dati -kaže Bego Mujkić, nekadašnji drugi čovjek u lukavačkoj općinskoj vlasti.
Da se u Lukavcu ne predaju, govori i Sajam turizma, lova i ribolova. Opet će se kao prije desetak godina govoriti „pravac Modrac”, kaže direktor Sajma Izet Nuhanović.
Ugostiteljski objekt „Plaža” poznat je u cijeloj regiji kao mjesto gdje su gostovale najpoznatije zvijezde. A do nje niču objekti kao gljive poslije kiše…
H. ČALIĆ – Dnevni avaz

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.