Najnovije vijestiReportažeUlovi

Nezaboravno druženje ribara iz BiH i Evrope

Najsrećniji među iskusnim vukovima bio je Benjamin Alagić iz Sarajeva koji je na posebnom reviru Izvor ulovio potočnu pastrmku od 65 centimetra
RIJEKA Ribnik, bogata plemenitom ribom privukla je proteklog vikenda više od dvije stotine ribolovaca na otvorenju sezone lova na pastrmku. Na Ribniku se lovi samo “flaj fišing” tehnikom, odnosno mahačem sa jednom muvom, bez otezanja.
Na prekrasnim terenima Ribnika okupila se ribolovna elita Evrope.Upravnik voda Ribnika Goran Vuković rekao je da su
na otvaranje ribolovne sezone došli ribolovci po pozivu iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Mađarske, Češke….
– Sve je proteklo u najboljem redu – zadovoljan je Vuković i dodaje da je na vodi bilo više od dvjesta ribara i lovilo se s manje ili više uspjeha. Za razliku od prošlih sezona, od ove sezone obavezna je upotreba meredova prilikom vađenja ribe.Dozvoljen ulov je pet pastrmki dnevno dužine od 25 do 45 centimetara ili jedne duže od 45 centimetara. Sva ulovljena riba se pušta.
Najsrećniji među iskusnim vukovima bio je Benjamin Alagić iz Sarajeva koji je na posebnom reviru Izvor ulovio je potočnu pastrmku od 65 centimetra.
Benjamin kaže da je u trenutku padanja na vodu strimera, pastrmka žestoko udarila. Borba s kapitalnim ulovom odvijala se uz savjete starijih i iskusnijih ribolovaca koji su uz mezu i piće savjetovali i bodrili Benjamina. Za njega je ovo bio neopisiv događaj. Inače, na Ribniku nije prvi put i za ove vode ima samo riječi hvale.
Bobo Jovanović, akademski slikar i zaljubljenik u flaj fišing iz Novog Sada na Ribnik je došao sa društvom.
– Riba radi i ima je duž cijele rijeke Ribnika, doduše u ovom gornjem toku ima krupnijih primjeraka, koji su i borbeniji. To je pravi izvor adrenalina za ribolovce, kaže Jovanović i dodaje da je ipak najbitnije druženje i susret s starim prijateljima.
Za Draška Matavulja iz Banje Luke rijeka Ribnik se ne može porediti ni sa čim sličnim, jer je ova voda sama za sebe nešto posebno.
U poslijepodnevnim časovima nebo nad Ribnikom se naoblačio i počeo je da duva i vjetar. To je bio dovoljan razlog za rozočarenje iskusnog ribara Mile Kerkeza iz Banje Luke.
– Svrbili su me dlanovi dva mjeseca, a sad kad sam došao rijeka nije za ribolov- kaže Kerkez i dodaje:- Voda je u porastu, vrijeme je takvo kao da se sprema kiša, barometarski pritisak opada, riba se zalijepila za dno. Iako od ribarenja nema ništa, vrijeme ću iskoristiti za druženje sa ribarima. Inače Kerkez se aktivno bavi vezanjem muva, učestvuje na takmičenjima, kako evropskim tako i svjetskim, i ima zapažene rezultate.
Da bi na vodi proteklo sve kako treba budnim okom to prate četiri ribočuvara. Jovica Dumanović kaže da dan protiče bez problema i da svi ribari na vodi love po pravilima. Ali bez obzira na to njih četvorica imaju pune ruke posla, jer se u svojstvu domaćina trude da budu na usluzi ribarima ako se za to ukaže prilika.
I dok ribari uživaju u svom hobiju na vodama Ribnika za to vrijeme poznati lovac i kuvar Makso iz Banje Luke brine se da ribari ne ostanu gladni. Za oko 300 njih spremio je lovačku i riblju čorbu, pasulj, specijalitet štuku sa kajmakom ispod sača, donesena iz Gradiške. Pored ovoga ribari su se sladili jagnjećim, jarećim i prasećim pečenjem.Naime, ovo je druga godina od kada je banjalučka “LTG kompani” koncesionar na svih 5.363 metara toka rijeke Ribnik. Njen vlasnik Goran Talić, i sam zaljubljenik u ribničke vode, svoja obećanja ispunjava. Kompanija je u Velijama, uz samu obalu Ribnika napravila luksuzne bungalove u kojima može smjestiti trideset turista.
– Mušičarenje je jedan od najskupljih sportova na svijetu. Ono što on donosi mještanima Ribnika je veliko ulaganje “LTG kompanije” u smislu izgradnje smještaja, poribljavanja, poboljšanja uslova za dolazak stranih turista na rijeku Ribnik – kaže Talić. Pored “LTG kompanije” i lokalno stanovništvo Ribnika se sve više uključuje u sigurne počete ribolovnog turizma na ovim prostorima.
Takav primjer su Gojko Kaurin i Milenko Krajcer, njihove porodice rade na turističkom angažmanu, odnosno izdaju svoje kapacitete za smješaj ribolovaca.
Vesna KEVAC – www.glassrpske.com
Snimio Hadži-Dušan BORKOVIĆ

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.