Otvoreno pismo upućeno SPORTSKO RIBOLOVNOM SAVEZU SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

BOLI IH ČLAN 24. ZAKONA O SLATKOVODNOM RIBARSTVU
Pročitah na internet stranici “Bistro BiH”  izviješće sa Skupštine SRS Kantona Središnja Bosna u kojemu se napada SRU “Zlatovčica” Jajce, kao jedan od glavnih krivaca za probleme koje ima taj Savez. Između ostalog, navodi se da je SRU “Zlatovčica” član tog Saveza samo kada im to odgovara tj. kada trebaju da izganjaju neku “donaciju”…
Kao prvo: SRU “Zlatovčica” Jajce nije član SRS Kantona Središnja Bosna već punih 6 godina.
Kao drugo: Nikada SRU “Zlatovčica” Jajce nije dobila ni jednu marku niti jednu ribicu za poribljavanje od SRS Kantona Središnja Bosna niti su na bilo koji način pomogli u radu ovog Udruženja, vec naprotiv sve suprotno. Samo jednom je izvršeno
poribljavanje svih voda na području Kantona Središnja Bosna i to je napravilo Kantonalno Ministarstvo a ne Savez.
Sve je to u biti šuplja priča. Glavni razlog napada na SRU “Zlatovčica” je to, što ovo Udruženje ne dopušta tzv. “zajedničku dozvolu”, gdje bi ribolovci iz Kantona mogli da love na Jajačkom području bez ikakve nadoknade. E pa neće moći! Boli njih član 24. Zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH sl. Novine 64/04, u kojemu stoji da dozvola koja je potvrđena od korisnika ribolovnog područja, vrijedi samo na ribolovnom području, ili ribolovnoj zoni za koju je korisnik dobio ribolovno pravo.
Kada vi gospodo budete ulagali u ove ribolovne vode, koliko ulažu članovi SRU “Zlatovčica” Jajce, tad možemo razgovarati o tzv. “zajedničkoj dozvoli”. A napravili smo mnogo. Od izrade ribolovne osnove, profesionalne ribočuvarske službe i redovitog poribljavanja u zadnjih 9 godina. A poribili smo vode sa 200.000 komada mlađi pastrve i 15.000 komada šarana i amura. Ove godine u planu nam je izgradnja mrijestilišta za pastrvu i prirodnog mrijestilišta za šarana. Što ste Vi gospodo napravili svih ovih godina? Na što ste trošili novce prikupljene od vaših članova? Na sastanke, na kojima ste blatili ovo Udruženje i na ona suluda takmičenja, gdje se unaprijed zna tko će biti kandidat za reprezentativaca BiH! Ili vam je bivši predsjednik SRS Kantona pokupio sve pare za izgradnju svoje kafane. Na mene ste bacali i drvlje i kamenje kad sam vas upozoravao na tog gospodina. Sad se ja vama smijem!
Gdje vam se izgubilo članstvo u prošloj godini? Članstvo vam se smanjilo u prosjeku od 50-70%, a broj ribolovaca na vašim vodama je ostao isti. Nemojte se vaditi na cijenu ribolovne dozvole, dok je u pitanju vaš nerad. Nijednu prijavu niste podnijeli protiv prekršitelja, što mi je potvrdila gospođa Snježana Maros, kantonalni poljoprivredni inspektor. SRU „Zlatovčica“ Jajce, zaključila je prošlu godinu sa 195 članova, što je manje za 25 članova u odnosu na godinu prije, ali smo isto tako podnijeli i 22 prekršajne prijave protiv krivolovaca i sve su realizirane.
Zakon se treba čitati, a ne prelistavati. Zato gospodo predsjednici Udruženja dobro pročitajte koje vas novčane kazne sljeduju u slučaju da izdajete ribolovne dozvole ispod cijene, koju je propisao Federalni ministar, jer čujem da imate namjeru to uraditi.
Čudim se samo gospodinu Marcelu, kojeg osobno poznajem, da je mogao objaviti određene informacije, a da ih prije toga nije provjerio.
Uz dužno poštovanje ispričavam se onim predsjednicima i ribočuvarima, koji čine sve da “njihove” vode budu primjer poštenog bavljenja sportskim ribolovom, ali znam da je takvih malo na području SB Kantona.BISTRO…
Goran Pranjko, SRU “Zlatovčica” Jajce, 19.03.2007.

Pročitajte i:   Podrška građanima koji štite rijeke u BiH: grantovi zalokalne građanske inicijative

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *