Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ribolovački ispiti u Livanjskom kantonu – Prvi diplomirani ribolovci

Članovi USR “Unac” iz Drvara polagali ispit • Najstariji “diplomac” je 72-godišnji Milan Stevandić iz sela Prekaje
Udruženje sportskih ribolovaca Unac u Drvaru osnovano je pedesetih godina prošlog vijeka. Uvijek je bilo aktivno, iako nema baš dosta rijeka sa vodom preko cijele godine. Koristi se svojim rijekom Unac, zatim kratkom, svega jedan kilometar dugom, rječicom Bastašicom, te nešto dužom ali sa manje vode Gudajomi Visočicom. Prije tridesetak godina u selu Prekaji podignuto je vještačko jezero Župica površine
805.551 kvadratnih metara.
Odmah poslije rata obnovljen je rad USR Unac. O radu Udruženja, uspjesima, neuspjesima, disciplini, krivolovu (kojeg je sve manje), pričali su nam bivši predsjednik Milutin Lukač, sadašnji Hrvoje Krivošić, blagajnik Srđan Marić i ribočuvar Drago Sabić.
Prošle godine u Udruženju je bilo 137 članova raznih uzrasta i nacionalne strukture. Za ovu godinu tek se sada vrši upis i uplata članarine. Disciplinovani članovi, na čelu sa Predsjedništvom USR Unac, prvi su se na teritoriji Livanjskog kantona prijavili za polaganje ribolovačkih ispita. Oni su održani 9. marta, a pred komisiju koji su sačinjavali predsjednik Zeljko Mišić, te članovi Samir Muhamedagić, Rifet Hadžihasanović (svi iz Sarajeva, kao predstavnici SSR-FBiH), Igor Gromilić iz Livna i Jakov Pokrajčić iz Tomislav-Grada izašlo je 87 ribiča.
Od članova komisije saznali smo da su drvarski ribolovci ozbiljno shvatili ispite, pripremali se i pokazali solidno znanje prilikom ispunjavanja testa u slici i riječi.
Pohvalno je od ribolovaca što su bez pogovora prihvatili određenu visinu članarine kao i plaćanje ispita, odvajajući od svojih usta 20 KM, iako su svi povratnici i izbjeglice i to uglavnom nezaposleni, za razliku od nekih udruženja koja su odbijala plaćati visinu članarine i plaćanje ispita iako su u daleko boljoj materijalnoj situaciji.
Kada je predao svoj ispunjeni test najstariji po godinama, 72-godišnji bivši penzionisani bivši milicioner Milan Stevandić iz sela Prekaje, reče: “Postao sam diplomirani ribolovac”, nakon čega se u sali ugostiteljskog objekta Rimini 22, gdje su se polagali isipti, zaorio gromoglasan smijeh.Nakon završetka nastavilo se sa druženjem i pričama, zaorila se i pjesma kako to samo znaju ribiči.
H. G. – Oslobođenje

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.