EkologijaNajnovije vijesti

Trebinjski izviđači pokrenuli akciju zaštite posebne životinje u rijekama

Neka vidra ostane naš komšija
Rijetke su rijeke i gradovi u Evropi koji se mogu pohvaliti da za svog stanovnika imaju vidru, pa treba sve da učinimo da Trebišnjica i Trebinje ostanu medu njima, kaže Nebojša Ratković, starješina trebinjskih izviđača.
Odred izviđača Trebinje nedavno je pokrenuo akciju “Sačuvajmo vidru u Trebišnjici”, a riječ je o borbi ne samo za opstanak te životinje u rijeci Trebišnjici i njenim pritokama, več i o borbi za čistoću samih rijeka.
“Štiteći vidru, štitimo rijeku Trebišnjicu i njenu pritoku Sušicu, čiji kvalitet vode je još na zavidnom nivou, ali se ugrožava nekontrolisanim bacanjem otpada na njihove obale. Ovaj problem je naročito izražen u naselju Lastva, jer nije organizovan odvoz smeća”, priča Ratković.
Drugi problem je
magistralni pravac Trebinje – Nikšić, čiji jedan dio ide uz samu rijeku, uz koju se na proširenjima uz put stvaraju divlje deponije smeća.
“Smeće se baca i na Graničnom prelazu Klobuk, između BiH i Crne Gore, ali se ovaj dio i čisti, pa smo nedavno mi iz Odreda izviđača i pripadnici DGS-a organizovali takvu jednu akciju”, dodaje Ratković.
S obzirom da sva ova voda čini izvorište Vrelo oko, s kojeg se čitavo Trebinje napaja vodom, nesavjesnim postupanjem bi moglo doći do pogoršanja stanja kvaliteta dragocjene tečnosti.
Vidra, međutim, više od čovjeka traži čistu vodu, hrani se rakovima, insektima i ribom, a svoja gnijezda pravi i do nekoliko stotina metara udaljenosti od rijeke.
“Ova životinja najviše živi u potocima i pritokama Trebišnjice, kakva je rijeka Sušica u Lastvi i njena pritoka Mirotinka, ali je nemali broj puta viđena i u podnožju brane Grančarevo i oko potoka nadomak naselja Lastva”, kaže Ratković.
U Odredu izviđača ističu da je “vidra naš komšija” i da će se potruditi da to i dalje tako ostane, pa su u cilju njene zaštite izdali i afišu, a ukoliko budu u mogućnosti, pripremiće i kratki film o tome.
Osnovne karakteristike vidre su da živi kao samac, plaha je i prema ljudima suzdržljiva, aktivna je uglavnom u sumrak i noću, a prelazi veliku udaljenost tokom lova i živi u jazbini uz obalu, sa izlazom na vodu. Vidra u Trebinju je nedavno viđena između dva mosta u samom gradu, a nedavno su izviđači pronašli i jednog uginulog mužjaka vidre, što je takode nesumnjiv dokaz o njenom postojanju na Trebišnjici.Budući da je za vidru najveći neprijatelj čovjek, odnosno zagađenje njenog staništa, izviđači su bili ti koji su su prvi alarmirali grad kada se početkom februara na Trebišnjici pojavila velika masna mrlja.
“Ekološki ukaljana Trebišnjica predstavlja opasnost za ljude i za životinjski, kao i za biljni svijet. Ne samo da je opasno, nego je i ružno vidjeti da ulje pluta Trebišnjicom. Osim vidre, imamo bogat riblji fond, gnjurce, čaplje, divlje patke, a opstanak svega toga zavisi samo od nas”, kaže Ratković.On navodi da su na početku ribolovne sezone svim ribarima i ljubiteljima prirode podijeljene afiše i pozivi da se čuva rijeka Trebišnjica i njena okolina.U Odredu izviđača kažu da podaci koje dobijaju iz preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici govore da je voda u rijeci Trebišnjici čista, ali su, ističu, svjesni i činjenice da iz dana u dan ima sve više njenih zagađivača.Takode, i nemaran odnos čovjeka je velika prijetnja životinjskom svijetu.
Trebinjski izviđači kažu da su otvorili i lokalni volonterski servis, u kome bi dobrovoljnim radom Trebinjci dali svoj doprinos, između ostalog, i u ovom segmenti življenja.Dobili su saglasnost od Hidroelektrana na Trebišnjici da na njihovom prostoru izgrade omladinski ekološki centar koji će biti u Lastvi. Takode, nastavljaju i s organizacijom sportsko-rekreativnih manifestacija u cilju promovisanja zdravog života.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.