EkologijaNajnovije vijesti

Vitinska ribica u rukama svjetskih stručnjaka

LJUBUŠKI/VITINA – Slovakinja Lubomira Vavrova, projekt-menadžerica IUCN-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, boravila je u Ljubuškom s članovima Ekoudruge Vitina Vrioštica. Prvi kontakt, kako je naveo predsjednik Ekoudruge Petar Vištica, s projekt-menadžericom ostvaren je nakon pronalaska čovječjih ribica, a Lubomira Vavrova je već napravila elaborat o Vitinskoj koji je poslala na adrese svjetskih stručnjaka za ovu vrstu.
“Neke od odgovora stručnjaka već smo dobili te nam je obećana stručna pomoć, a Lubomira je izrazila želju pomoći nam i uz pomoć speleološkog tima iz Slovacke”, otkrio je Vištica. Osim toga, kako je naveo, IUCN je spreman podržati njihova nastojanja, a na pomolu su zajednički projekti koji su svakako dugoročni. Vitinjani nisu izostavili Lubomiri Vavrovoj predočiti ljepote Ljubuškog poput slapova Kočuše, Kravice i naravno Vitinsko vrilo. Vavrova je nakon posjeta
ponijela pozitivne dojmove i uvidjela želju aktivista za poboljšanjem, kako za okoliš, tako i za same mještane, što će svakako podržati. Vitinjani su akcijom čišćenja Vrioštice pokazali djelotvornost, a planiraju i poribljavanje rijeke. Za svoju udrugu već su napravili dva slogana koja glase “Vitina – čisto misto” i “Vitina – mjesto gdje je sunce doma”.
“Cilj nam je ekoturizam u simbiozi s čovječjom ribicom te edukacija lokalnog stanovništva o očuvanju prirodne raznolikosti”, kazao je Vištica.
Inače, IUCN u Europi ima pet terenskih ureda. Lubomira Vavrova dio je tima ureda za jugoistočnu Europu u Beogradu.
A. Šimic – Dnevni list

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.