EkologijaNajnovije vijesti

Ekološka katastrofa u prijedorskom selu Donji Garevci

Rukovodstvo ribnjaka “Saničani” kod Prijedora kaže da je riječ o tonama tzv. korovske ribe, koja je nakon čišćenja ribnjaka umjesto na njihovu deponiju istovarena na nepropisno mjesto
PRIJEDOR – Na lijevoj obali rječice Gomjenice u prijedorskom selu Donji Garevci već sedam dana truli čak 15 tona ribe, koju je samovoljno istovario vozač Ribnjaka “Saničani”.
Riba je bačena u veliku rupu pored ove rječice, koja vodom snabdijeva prijedorski ribnjak “Saničani”.
Mještani tvrde da je bila živa kada je dovezena, a da je sada cijelo selo zagađeno nesnošljivim smradom i izloženo zarazi.
Rukovodstvo Ribnjaka “Saničani” kod Prijedora kaže da je riječ o tonama
tzv. korovske ribe, koja je nakon čišćenja ribnjaka umjesto na njihovu deponiju istovarena na nepropisno mjesto. Oni tvrde da su sankcionisani vozač kamiona, koji je samovoljno ribu istovario, te njegov poslovođa.
“Ribnjak ‘Saničani’ izvinjava se mještanima Garevaca zbog problema. U vrlo kratkom roku ćemo sanirati ovu ilegalnu deponiju ribe”, kazao je Lazar Marčetic, direktor “Saničana”.
Vaskrsija Jeftenić, mještanin Donjih Garevaca čija je kuća prva uz Gomjenicu, kaže da mještani ne smiju ni prozore otvarati, a da stoku već sedam dana ne tjeraju na ispašu.
U ovom selu kažu da su ih nakon što su punih šest dana bili izloženi ekološkoj katastrofi prekjuče posjetili inspektori iz Komunalne policije iz Prijedora.
Mještani Donjih Garevaca tvrde da su godinama izloženi različitim incidentima zbog samovolje pojedinaca u prijedorskom ribnjaku.
“Zbog ribnjaka i velike magle koju on proizvodi svi smo izloženi različitim bolestima. Nema kuće u selu u kojoj neko od ukućana nije obolio od astme. Pored ovoga, eksploatišu i šljunak iz Gomjenice i njime nasipaju svoje puteve koji vode do ribnjaka. Zbog toga su se u selu pojavila klizišta i naše oranice propadaju u rijeku. O tom niko ne vodi računa”, tvrdi Vaskrsije Jeftenić, mještanin Donjih Garevaca.
D.Kovacevic – Nezavisne

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.