USR “Zujevina”, Hadžići – Kad se poštuju propisi, ima i ribe

Ribolovci iz Hadžića su izgleda pronašli načina da svoje rječice, Zujevinu i Tarčinku, zaštite od dalje devastacije. Naime, pored toga što su očišćene od otpada i smeća, one su i poribljene, a briga oko njih postala je stalna zadaća, kako ribočuvarske službe, tako i ostalih ribolovaca i mještana. Odlučeno je da se zakonski propisi poštuju do kraja, pa je tako cijeli teren obilježen tablama, dnevno se može uloviti 5 pastrmki dužine više od 24 cm i kontrola se vrši uz prisustvo policije. Zahvaljujući tome, ribolovci mogu isključivo upotrebom vještackih mamaca (plivajuće mušice ili varalice) loviti potočare u Zujevini, od Tarčina do Mostarskog raskršća, i u Tarčinki od Tarčina do ušća u Lepenicu.
“Godišnja dozvola košta
100, a dnevna 20 KM” – kaže ribočuvar Udruženja sportskih ribolovaca Zujevina, Bejamil – Benjo Sarić. “Dozvole se mogu kupiti kod ribočuvara, uvijek prisutnog kraj vode, ili u prodavnici ribomaterijala Raca Compani u Zoviku. Ribe zaista ima i dobrodošli su svi oni sportski ribolovci koji se ponašaju korektno i u skladu sa propisima. Mi smo u martu mjesecu ubacili oko 120 kg potočne pastrmke i to lovne dužine tako da je vidljivo povećan riblji fond.” – rekao je Sarić.
Treba pomenuti da je na svim ostalim potocima na ovom području trajno zabranjen ribolov, jer se oni smatraju prirodnim mrijestilištima i to je i istaknuto prigodnim tablama. Putem Hadžićana bi mogli krenuti i mnogi drugi ribolovci i ljubitelji prirode, jer su do juče rječice Zujevina i Tarčinka bile, tako reći, skoro mrtve rijeke, a danas su to čiste i potočnom pastrmkom bogate vode, na dohvat Hadžicana ali i mnogobrojnih ribolovaca u Sarajevskom kantonu.
Oslobodjenje, rubrika “Lov i ribolov”.
Uredjuje – Alija Pušina

Pročitajte i:   Održan posljednji trening mladih reprezentativaca BiH za Svjetsko prvenstvo u ribolovu

One thought on “USR “Zujevina”, Hadžići – Kad se poštuju propisi, ima i ribe

  • 10. Januara 2010. at 21:26
    Permalink

    Postavio ADNAN 08 May, 2007
    LIJEPO JE IMATI GDJE OTIĆI ODMORITI SE A BOGAMI I UHVATIT KOJU RIBU SVAKA ČAST VAŠEM UDRUŽENJU A RIBOLOVCE BI SVE ZAMOLIO DA SE DRŽE PROPISA.
    BISTRO!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.