Ribari izgradili i poribili u Mrkotiću vještačko jezero

Odista je prva rijetkost da u jednoj mjesnoj zajednici toliko vremena, energije i želje posvećuju eko-akcijama kao što je to slucaj u tešanjskom naselju Mrkotić.
Naime, ovi vrijedni mještani, uporedo sa obnavljanjem infrastrukture koja je u postratnom periodu u velikoj mjeri bila opustošena, uređivali su obale rijeke Usore, ali i gradili vještačko jezero. Ti poslovi na ovom atraktivnom mjestu su gotovo u potpunosti završeni. Novonastalo jezero je poribljeno, a na njegovim obalama uređeni su i sportski tereni, gdje se okupljaju mladi iz Mrkotića, ali i drugih naselja tešanjske općine.
Ove akcije vodili su članovi Udruženja sportskih ribolovaca Blinker i one su bile veoma posjećene. Te akcije će i dalje biti nastavljene, saznali smo od
jednog od aktivista Udruženja sportskih ribolovaca u ovom kraju, Edina Brkovića.
Nakon ovakvih i sličnih akcija vrijedni članovi Udruženja sportskih ribolovaca u Mrkotiću znaju sebi dati oduška i lijepo se provesti što pokazuje i naš snimak, gdje je ispečen vo, oko kojeg su se okupili ovdašnji ribolovci, lovci, ali i ostali ljubitelji prirode i njene zaštite u ovom dijelu tešanjske općine.
(Slika uopšte nije bila objavljena uz text K.S.)
M. ALDOBAŠIĆ – Oslobodjenje

Pročitajte i:   SRD Bileća: Bilećko jezero poribljeno sa 70.000 komada mlađi kalifornijske pastrmke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.