Raj na zemlji

Bistro drage kolege ribari, Takmicenje_u_toku.jpgOsjetih potrebu da dam svoje učešće u sastavljanju anala koji sigurno sve one koji ne poznaju naše krajeve ostavljaju zaustavljenog daha kada pročitaju i vide slike iz reportaža koje Vam dostavljaju Vaši čitaoci.A kada dođu u priliku i da posjete ova mjesta, tada ostaju zaprepašteni da mi to takvo što imamo i tada zasigurno dolaze i drugi put, ali tada u većem broju sa svojim prijateljima. Stoga i ja odlučih da za one koji još ne znaju za naš kraj, a koji su ljubitelji prirode i ribolova, upoznati Vas sa rajom prirode, čiste vode, dobrog društva i vrhunskih ribolovaca ovog kraja. Naš mali ali u srcima Veliki grad, Bosanska Krupa, nalazi se ni manje ni više nego sigurno na dvije najljepše rijeke na svijetu, prelijepoj pjenušavoj Uni, te biserno čistoj zelenoj rijeci Krušnici, a što će te vidjeti na mojim slikama. O ljepoti rijeke Une ne moram ni da pišem, jer o njoj se već sve zna, te ću stoga da Vam malo pišem o još jednoj ljepotici Krušnici.

krusnica_slapovib.jpgGornji_tok_Krusniceb.jpgDonji_tok_Krusniceb.jpg

Rijeka Krušnica izvire ispod stijene odmah u svojoj pravoj veličini,tako da je odmah iza izvora izgrađena mala hidrocentrala, a potom u punom svom sjaju predaje svoju ljepotu turistima, ribolovcima te zaljubljenim parovima. Od mjeseca maja na Krušnici je otvoren ribolovni Revir u dužini od 2 km, koji je specifičan po tome što ima kapitalne primjerke lipljena, domaće pastrmke, a otvaranjem Revira puštena je potočna pastrmka, tako da je sad pravi raj za mušičare.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

4_Krusnica_u_svom_elementu.jpgKrusnica4.JPGPoribljavanje_rijeka_Krusnica.jpgkrusnica212b.jpgZimska_krusnicab.jpg

Sve popularniji sport na zapadu, pa i kod naših susjeda Hrvata i Slovenaca je mušičarenje tzv. fly fishing, a sve više uzima maha i u našoj Bosni, pa i na rijeci Krušnici. Ribari stari poput Hikmeta Harbaša, Elvisa Kadića i ostalih neka izvine ne znam im svima imena, latiše se posla, osnovaše jedan od prvih klubova fly fishinga u našem kraju, tako da svakim danom ovaj vid ribolova postaje sve popularniji. Ne znam da li znate, ali smo mi imali i predstavnika na svjetskom prvenstvu u ovom sportu, gos.Mehu Mulalića, koji je vrsni majstor i dokazani ribolovac ne samo na našim vodama već i dalje. Ako imamo majstore za ulov ribe, sigurno pretpostavljate da imamo i vrsne mušičare koji izrađuju identične mušice postojećim živim mušicama.Možda bih bilo interesantno organizovati kakvo takmičenje među tim majstorima, sad mi to nešto dođe na ideju!

Održano je takmičenje u fly fishingu na rijeci Krušnici, na kojem su uzeli učešće članovi ribolovnog društva «Krušnica», a na kojem je najviše sreće i znanja imao Džigumović Dževad (Džigum), na drugom mjestu je Beganović Samir koji je pobjednik federalnog takmičenja na Sanici.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Krusnica2.JPGKrusnica3.jpgBuzimkic_Safet_pusta_prvu_ribu.jpgTakmicenje_u_Fly-fishingu_na_Krusnici.jpg

Atmosferu, ljepotu samog takmičenja, prenijet ću vam putem slika koje su spontano napravljene u toku takmičenja, a za koje je odgovoran Avdagić Sefedin. Mislim da će te propustiti jako mnogo ako ne posjetite naš grad i ovu prelijepu rijeku na kojoj možete uloviti i kraljicu Une i Krušnice, našu mladicu. Dođite što prije i uvjerite se da smo mi dobri domaćini ali i raj na zemlji. Prijateljski pozdrav od profa, BISTRO! Samir Fajić – Bosanska Krupa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.