Čudovišta iz morskih dubina

Mnogo je godina prošlo otkad je Žil Vern objavio roman “20.000 milja pod morem”, koji nas odvodi na putovanje neviđenim i nezamislivim morskim dubinama. Međutim, ova tema nas još intrigira i privlači. More je uvijek bilo i uvijek će biti do neke mjere zagonetka koja ima svoje zakone i koja skriva svoje tajne. U doba kada počinjemo osvajati svemir, morske dubine i dalje
su neistražene, kriju svoje tajne i bića koja ne možemo zamisliti ni u najluđim snovima. Ovo su neka od njih.

Riba šarka

Riba šarka, takođe poznata pod naučnim imenom chauliodus sloani, predstavlja jednu od najstrašnijih predatora morskih dubina. Ova riba se može lako prepoznati po
velikim ustima i oštrim zubima koji liče na zube zmije otrovnice. Toliko su veliki da jednostavno ne mogu stati unutar usta. Umjesto toga oni su zaokrenuti i pružaju se prema njenim očima. Vjeruje sa da ona koristi ove oštre zube da nabije plijen nakon što mu se približi velikom brzinom. Ovo stvorenje strašnog izgleda ima dugačku kičmu prekrivenu šiljcima s fotoćelijama, koje predstavljaju prirodan organ kuji emituje svjetlo. Riba šarka koristi ovaj organ da bi privukla plijen. Naizmjenično gaseći i paleći ovaj organ predstavlja svojevrsnu udicu za privlačenje manjih riba. Tokom dana mogu se naći na morskim dubinama od 1.500 metara, a tokom noći odlaze u podrucja bliže površini od 600 metara dubine jer tamo ima više ribe. Šarka može narasti od 30 do 60 centimetara i može se pronaći u većini svjetskih mora.

Pročitajte i:   Usvojena Deklaracija o zaštiti rijeka u RS-u: Sužava se prostor za male hidroelektrane

Riba pecač

Pecač iz dubokog mora, poznata i kao melanocetus johnsoni, predstavlja ribu grotesknog izgleda koju živi u ekstremnim dubinama okeana. Njeno okruglo tijelo podsjeca na košarkašku loptu i zaista izgleda kao da bi mogla lako progutati jednu. Ona ima velika usta s oštrim zubima sličnim zubima zmija otrovnica. Njen izgled joj je pomogao da dobije i drugo ime – crni djavo. Uprkos svom opasnom izgledu ova riba može dostići najveću dužinu od 12 centimetara. Kao i mnoge ribe iz morskih dubina iako i ova riba koristi svoje tijelo da bi privukla svoj plijen. Muški primjerak dostiže veličinu čovječjeg kažiprsta i koristi male zube da bi se prikačio za ženku. Jednom kada se prikači njegovi krvni sudovi se spajaju za ženkinim i on će nastaviti živjeti tako čitav svoj život kao parazit, uzimajuci sve hranjive sastojke iz njenog tijela.

Vampirska lignja

Vampirska lignja, poznata naučnicima kao vampyroteuthis infernalis, izgleda kao neko biće koje je došlo iz filmova naučne fantastike. Lignja ima velike peraje duž tijela koje liče na uši. Ima veoma želalinasto tijelo i više liči na meduzu nego na lignju. Vampirska lignja ima najveće oči u odnosu na tijelo od svih poznatih životinja. Iako je relativno mala, naraste do veličine od 15 centimetara, ima oči koje se veličine očiju većeg psa. Tijelo ove lignje je prekriveno organima koji emituju svjetlo, odnosno specijalnim fotoćelijama fotoforama. Ovo daje lignji jedinstvenu osobinu da se može “upaliti” ili “ugasiti” kada god to želi. Kada su ćelije ugašene lignja je potpuno nevidljiva u tamnim vodama u kojima živi. Inače, živi na dubini od 1.000 metara. Može plivati veoma brzo za želatinsku životinju. Dostiže brzinu od dvije tjelesne dužine po sekundu i može ubrzati do ove brzine za pet sekundi.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za Feeder premijer ligu Bosne i Hercegovine

Riba zmaj

Čudovište iz morskih dubina riba zmaj ili grammatostomias flagellibarba, predstavlja svirepog predatora uprkos svojoj maloj veličini. To je jedna od mnogih vrsta koje naseljavaju duboke okeane. Ova riba može narasti do 20 centimetara. Ima veliku glavu i usta ispunjena oštrim, zaokrenutim zubima. Riba zmaj ima veliku mrenu pricvršcenu za bradu. Ova mrena je načičkana fotoćelijama koje emituju svjetlost. Riba koristi taj organ da bi privukla plijen tako što naizmjenično pali i gasi ćelije mašuči njim.
Jednom kada joj se suviše približi žrtva koja ništa ne sumnja, riba zmaj otvara svoja velika usta i proguta je.
Ona takodje, ima fotoćelije duž strana tijela. Ovi svjetlosni organi se mogu koristiti i za privlačenje partnera tokom parenja, ali se mogu iskoristiti za privlačenje dezorijentisanog plijena u velikim morskim dubinama. Riba zmaj živi u dubokom moru i to na dubinama od 1.500 metara.

One thought on “Čudovišta iz morskih dubina

  • 24. Aprila 2010. at 19:49
    Permalink

    jao!eeeuuu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.