Najnovije vijestiTehnike i pribor

Gamarusi

Gamarusi su mali riječni račići i igaju značajnu ulogu u ishrani pastrmke i lipljena. Žive samo u čistim planinskim vodama mada su nešto otporniji od velikog riječnog raka.U našim krajevima su manje zastupljeni u kolekcijama mušičara koji vole lov ispod površine.Vjerovatno zato što su teže uočljivi.Svakako da će vam prije zapeti za oko crv ili larva vodenog moljca ako ih ima u vodi nego ovaj mali račić.Za razliku od crva koji imaju svoje periode pojavljivanja gamarusi su prisutni tokom cijele godine.

Imaju specifičan povijen oblik pa se zato prave na nešto drugačijim udicama. Kad smo već kod udica moram da napomenem da mušica ma koliko dobro napravljena ne vrijedi ukoliko udica nije kvalitetna.Iz dugogodišnjeg iskustva od srca bih preporučio VMC udice.Kvalitne su i oštre a i jeftinije od nekih u zadnje vrijeme provikanih marki.Za pravljenje gamarusa koristi se povijeni tip koji ima oznaku 9202.

Gamarusi se prave na više razičitih načina,a ja bih se ovaj put zadržao na onima koji se prave upredanjem (dabiranjem) životinjske dlake.Svakako da sve vrste mušica koje su napravljene od prirodnih materijala imaju posebnu privlačnost a i zadovoljstvo u pravljenju ali  netreba isključiti ni one od vještačkih materijala.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Ima više načina dabiranja,ali ja volim da koristim onaj bez voska.Vosak ubrzava pravljenje ali je i kvalitet  slabiji.Najbolje je kada već sitno isjeckanu dlaku ubacite između dva konca i onda sve to upredete sa za to namjenjenim alatkom.Rezultat je bolji izgled i skoro neuništivo tijelo mušice. Na slikama možete vidjeti kako izgledaju gamarusi od dlake zeca, lisice i divlje mačke.

Ogi Davidović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.