Sve u deminutivima – a uživanje bez granica!

Ružno Pače Floating, 2,5 cm, BT

Nagradna igra 2007. godine – I nagrada
Piše: Eldin Sadiković
Štapić, najlončić, voblerčić, ribica, kontrica, drilić, UŽIVANJE!!!

Ovaj podnaslov se možda više odnosi na mušiča(v)re, samo bez voblerčića!
Nego, de da ne budemo neozbiljni!
Skoro svaki ribolovac u svom ribolovačkom stažu ima, hajmo reć'… faze, u kojima se u svakoj od njih na neki način intenzivnije posveti nekoj vrsti ribolova: mušičarenju, šaranolovu, varaličarenju, plovkarenju itd. Varijacija na temu ima koliko hoćete, no, to sve je tema za neku drugu priču. Ono o čemu ću malo pisati je ultralako varaličarenje, te o svim prednostima i radostima koje ono nosi ribolovcu koji nema
megalomanske prohtjeve što se tiče veličine ribe na udici.


Potočara na Pače                  „Pačići“                             Rapala CD

Ono što me je praktično nagnalo da probam ovakvu vrstu ribolova su razna ograničenja sa koja prosječnog porodičnog čovjeka sapliću svakog dana. U okviru toga dvije stvari su me najviše mučile: vrijeme i tereni za ribolov – a evo i zašto! Obzirom na svakodnevne obaveze: posao, kuća, djeca, rodbina, prijatelji i resto, čovjek jednostavno skoro da i nema vremena za sebe. Rijetki su trenuci i sati kada se čovjek nađe da „troši vrijeme“ na meni najdražu sporednu stvar u životu – ribolov. Čak i tad, moji izlasci na vodu se svode na dvosatne ili trosatne izlaske. Frustrirajuće zar ne? E sad – hajde majčin sine, uklopi u tri sata sve: kratku pripremu pribora, odlazak, barem jedno dva sata efektivnog ribolova i povratak. Skoro nemuguće zar ne?! Pa … nije baš. A evo i zašto.


rijeka Željeznica                    svega pomalo                Calypso 4,5 cm

Prošle godine, vraćajući se kući nakon napornog radnog dana, odaberem malo duži put – obalom rijeke Miljacke, koja je do tada meni bila neinteresantna za bilo kakvu vrstu ribolova iz više razloga: poprilična zagađenost, te riblji fond koji se sastojao od krkušica (sapača), gaga (pijora) i ponekog klijenčića, a osim toga – nedaj bože da me neko vidi kako pecam po Miljacki – konstatacija bi bila da sam pobjegao iz kakve „ustanove“!
Kako, kao i svaki zaluđenik ribolovom, obavezno gledam u svaku lokvu dublju od 20 cm, tako sam i taj dan: lagana šetnja, cigareta i osmatranje Miljacke na putu do kuće. Hodam tako i prizor ispod jednog slapa me skoro obori s nogu! U dijelu rijeke gdje vrti povratni tok i gdje je malo sporiji protok – jato klijenova od jedno 15-tak komada, a svaki je preko pola kile! Sta sad? Nije mi trebalo dugo da se odlučim. Brzo kući, presvlačim se, štap, mašina, kutija manjih varalica, kopče i nazad. Tu su …. nisu otišli. Epilog tog mog brzinskog izlaska na vodu je: 4 klijena na varalicu, jedan skoro kilogram težak i dvije krkuše koje su uredno pokupile malo tonuće plavoleđno Pače od 2,5 cm „sa guzice“ – znači, zakačene na zadnju trokuku. A ribolov trajao 45 minuta!? Ništa spektakularno, rekao bi neko! Ma … kako se uzme!

Pročitajte i:   BiH pozvala EU da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori


jutarnje sunčanje klijenova     Strike Pro Baby           Strike Pro Baby

Od tog dana, pa do danas, svaki namjeran ili slučajan odlazak u prodavnicu robolovačkog materijala je skoro uvijek završavao kupovinom nečega iz palete proizvoda za ultralako varaličarenje: sitne varalice, tanki najloni, male kopče, a kupio sam prikladan štap i mašinicu. Evo kako sam sebi ukomponovao pribor za te stvari: varaličarski štap 2,10, gramaže 5-20 gr., mala mašinica kapaciteta špule 100 metara najlona 0.20, obično kupim 150 metara najlona 0,16 mm i još jednu za drugu špulu 0,18 mm, male kopče ili šnale bez virble radi lakše zamjene varalice i boljeg rada voblera. Vobleri sitni, od 2,5 cm do 5 cm, tonući, plivajući, suspending, sa zvečkom, bez zvečke, plitkoronci, dubokoronci, leptiri raznih oblika, s kićankom, bez nje, silikonske ribice, sitni spužveni peševi, cofići itd.


još Pačića       Mepps Killer Bug i  Panther Martin     Storm

Kod većine domaćih voblera (sa prostora bivše Jugoslavije – Ružno Pače, Ujka, Calypso, Elez, Šeki itd) su solidne trokrake udice VMC koje se mogu oštriti, međutim, ja volim da ih zamijenim sa Owner Stinger Treble trokukama koje su po meni sami vrh ponude u našim prodavnicama. Vrhovi su hemijski tretirani, pa su izuzetno su oštre, tako da kada vas udarac iznenadi i zakasnite sa kontrom, velike su šanse da riba ipak izađe na suho. U pakovanju dobijete 8 komada, pa tako 4 voblera možete solidno naoružati vrhunskim trokukama. Stiskanje kontrakuke kliještima ostavljam takmičarima.


Owner trokuke                       Sitna kopča                  kliještima je lakše …

Uz sve ovo treba imati i mala kliješta – špicange ili kako ih već ko zove. Najlakši način za skinuti dobro zakačenu ribu je pomoću ovih kliješta. Ako ribu ne fotografišete, možete je osloboditi dok je još u vodi: kliješta, lagani trzaj zglobom i ode ona!
Kod klijena morate biti dodatno oprezni ako ga prihvatate rukom. On uglavnom i nije neki borac, međutim, ima jednu čudnu i za neopreznog ribolovca opasnu osobinu, a to je da kada je naizgled sve gotovo i prihvatate ribu rukom, klijen tada počne da divlja, kao da je tek zakačen. Takve situacije, ako niste oprezni, često mogu završiti tako da imate krak trokuke u prstu, a na drugom kraku iste – klijena koji se divlje bori za život. Ostalo prepuštam vašoj mašti!

Pročitajte i:   Održan protest u Sarajevu: Hitno primjeniti Zaključak o zabrani izgradnje MHE u FBiH


Cabela's                      Male halkice                 BT je odličan dekor

Ranije u tekstu sam spomenuo terene za ribolov. Ako ste mušterija za ultralako varaličarenje, pred vama je tada i širok izbor terena za ribolov koji vam, kao i meni, ranije nisu bili interesantni. Svaka manja rijeka, rječica, potok koji imaju malo dublje virove, lomove i limane su dom za pastrmku, klijena, mrenu, krkušu – ribe koje će, uz odgovarajuću prezentaciju, odabir veličine varalice, dekora i modela, vašu varalicu prepoznati kao ukusan zalogaj. I eto vam borbice sa tanušnim priborom za veliko uživanje. Osim toga, ti virovi nerijetko kriju i veće komade, pa ako vam se posreći, pa zakačite nešto veće, garantujem vam da jedan takav dril nećete nikad zaboraviti, izvukli ribu ili ne. A ako ste ribolovac koji se, poput većine, ukućanima voli pohvaliti ulovom, ponesite samo primjerke koji su zakonom propisane dužine, a ostalo vratite nazad …. nema nikakve svrhe, ni koristi nositi kući nedorasle primjerke. Ako ste ipak odlučni da kući donesete ribu; pravac ribarnica! Samo prije toga skinite bar ribolovački prsluk …. jer …. znate dalje!!!


klijen je veliki proždrljivac             …drilić…                     …rezultat

Bistro sa Miljacke, Željeznice, Zujevine …..!!!

One thought on “Sve u deminutivima – a uživanje bez granica!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.