EkologijaNajnovije vijestiOstale vijesti

Vlast zanima gradnja Eko centrale

BIHAĆ – Zbog prekomjernoga izdvajanja novca za plaćanje troškova električne energije za javnu rasvjetu, vodocrpilišta i javne ustanove, općinska vlast u Bihaću iskazala je zanimanje za izgradnju ekološke hidrocentrale. Za ovaj izum u Ženevi su nedavno nagrađeni bihaćki inovatori Ljubomir Samardžija i Amir Nefić, okupljeni oko projektantske tvrtke “Aqua projekt” iz Bihaća. Hamdija Lipovača, načelnik Općine Bihać je tijekom nedavnoga prijama mladih nagrađenih inovatora iz Bihaća i Bosanske Krupe predočio ideju o izgradnji eko-hidrocentrale,budući da Općina Bihać za utrošenu struju godišnje izdvaja više od 1.000,000 KM.

Izum koji je u Ženevi na 35. Međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda, osvojio zlatnu medalja predviđa među ostalim iskorištavanje vodene snage, a da istodobno vodotijek ostane isti, onakav kakav je bio prije izgradnje hidroelektrane. Ovaj ekološki tip hidrocentrale radio bi na srednjim i visokim vodama, a za vrijeme niskoga vodostaja trenutačno bi pri ti jer rijeka mora imati mini za održavanje eko-sustava. načelnik Lipovača, jedna taka hidrocentrala snage oko 640 kw zadovoljila bi potrebe bihaća u opskrbi pitke vode i gratske rasvjete.Značilo bi to godišnju uštedu od najmanje 1.000,000 KM. Istaknuto je kako će se ideja o izgradnji ekološke hidrocentrale čija bi izgradnja po prvim procjenama stajala oko 2.000,000 KM uskoro i javno predstaviti.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

One thought on “Vlast zanima gradnja Eko centrale

 • Postavio udica 25 November, 2007
  beton,beton,samo beton…
  __________________________________________________
  Postavio Guest 25 November, 2007
  beton,beton,samo beton…
  __________________________________________________
  Postavio zander 16 November, 2007
  Nadam se da od ove lude ideje nema nista,a ako bude sta onda se obalce uniforme i vade se brzogoreci stapini i TNT pa budemo vidjeli dokle ce stici.Taj termin primopredaje nece dozivejti nikada hahahaaha.

  BISTRO DO ZANDERA!
  __________________________________________________
  Postavio Seha 16 November, 2007
  Nema sanse da im prodje ta ideja. Ja mislim da bi ih raja podavila rukama kad bi poceli dirati u Bosanski biser.
  __________________________________________________
  Postavio alar 15 November, 2007
  AUUU TOTALNO LOSA IDEJA ALI JA SE LICNO NADAM DA OD TOGA NEMA NISTA JER UNA IMA SVOJU LJEPOTU I NAROD US KANTONA A CIJELE BOSNE I HERCEGOVINE NECE DO DOZVOLITI BISTRO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.