Y kost

Pošto mnogi bježe od škobalja i drugih kosljivih riba kada su u pitanju kulinarske osobine, (prženi češalj itd) ovaj tekst i slike, po meni, govore drugačije i idu u prilog pripremi ovakve vrste ribe.
Problem predstavljaju Y kosti u leđnom dijelu mesa. Ovo je način da se riba isfiletira tako da se te koščice istope prilikom mariniranja i prženja.

Riba se filetira tako da se napravi rez duž leđa i odvoji filet zajedno sa kostima rebara

A to izgleda ovako.

Filet se razdvoji na dio sa y kostima i na dio sa krupnim kostima rebara

Gornji dio se nareže na sitne krokete, komadiće … a donji dio sa rebrima na malo krupnije komade, jer se meso sa rebara lako skida

Marinadu možete pripremiti kako vama odgovara i staviti začine koji vam se sviđaju, ali, najbitnije je da se meso fino posoli, kako bi so prilikom mariniranja djelimično istopila sitne koščice. Ja recimo volim staviti Vegetin Twist za ribu, peršun, itd

U drugu posudu se stavi dvije mjere brašna i jedna mjera aleve paprike … slatke. U tu smjesu se umaču komadi ribe prije przenja

Pročitajte i:   ‘Dok prsti ne zebu, one se ne love’: Kad je pravo vrijeme za izlov lignji?

Dalje … vrelo ulje i prženje. Nemojte stavljati previše ribe da se prilikom prženja ne bi lijepila i raspadala

Uz ribu napravim recimo rižu i jedan fini sos od sitno sjeckanih maslina, kiselih krastavaca, kapara, 2-3 kuhana jajeta, kesica majoneze, kašika milerama i malo začina

Na kraju prženja to izgleda ovako i … prijatno!

One thought on “Y kost

  • 16. Marta 2010. at 22:36
    Permalink

    Postavio AmR 29 November, 2007
    Svaka cast majstore na receptu ali i na trudu oko fotografija sad mi je sve jasno poydrav iz Siska
    __________________________________________________
    Postavio dzeno 27 November, 2007
    nejedem ribu brate al mi ovo izgleda dosta dobro 1!!
    __________________________________________________
    Postavio svirac 27 November, 2007
    Deru oni bez Sviraca i bez recepta …
    __________________________________________________
    Postavio Seha 27 November, 2007
    Haj bolan Enko zraci malo pozitivom za promjenu !
    __________________________________________________
    Postavio enkoo 27 November, 2007
    Joj Svirac sto postavi ovo ako ugledaju ovi ribolovci sto ga na golu udicu love potamanice ga.Jos ce i ovaj recept uz ribu gratisa djelit:)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.