Ribolov u hladne dane – Zimovnici u rijeci obećavaju ulov

Sportski ribolov, bez obzira na klimatske uslove i na određene zakonske zabrane, praktično, nikad ne prestaje. U ove zimske dane, kad se mnogi drže kuće i tople furu-ne, sportski ribolovci ne propuštaju nijedan slobodan trenutak – odlaze u ribolov nerijetko ložeći vatru na obali koja i u hladnim danima “život znači”. Riba se u zimskom periodu koncentriše u dubljim dijelovima vode, takozvanim zimovnicima.
Zimovnici su duboka mjesta u vodi u kojima riba boravi u najhladnijem periodu. Obzirom da je voda dublja to su na dnu pogodniji uslovi za ribu, odnosno voda je toplija. U hladnom periodu su i druge vodene životinje na dnu pa se i riba lovi puštanjem mamca na samo dno.

Zimovnici se obieno nalaze iz ispod brzaka, voda stoji ili lagano teče, ravnomjeran je tok dužine od stotinjak metara i duže, a voda je duboka dva ili više metara. Mogu se nalaziti u raznim rukavcima, pri samoj obali, na nekoj oštroj krivini, ispod nekog slapa ili pak nasred vodotoka. Što jedna voda ima više zimovnika, to je bogatija ribom i povoljnija za zimski ribolov. Zbog toga se u zimskom periodu posebno posvećuje pažnja pronalasku zimovnika jer bez njega nema ni ulova. U zimovnicima najčešće boravi bijela riba, ali se nadajte uvijek i prisustvu neke veće grabljivice, koja se tom ribom hrani. Naročito se ovo odnosi na mladicu koja uvijek budno prati zimovnik u kojem boravi škobalj.
Kada su hladni dani, love se mladica, škobalj, strugač, cipol, manić, štuka, klen, smuđ i druge. Lovile bi se uspješno i sve pastrmske vrste, međutim, na njih je u ovom periodu zabrana lova. Ostale ribe, na-primjer šaran, deverika, som i druge, u zimskom periodu miruju u najdubljim mjestima i veoma malo ili nikako nisu aktivne. Ipak, ovo je najbolji period lova mladice i škobalja, riba koje žive u susjedstvu i koje su ljuti neprijatelji. Dakle, tamo gdje ima škobalja, kojima se hrani, ima i mladice.Rijeka Bosna je, nažalost, izuzetak iz razloga što je dosta zagađena, tako da iako ima škobalja, mladice nema ili je zaista rijetka.
Oslobodjenje – Alija Pušina

Pročitajte i:   KSR Travnik: Izvršena revizija ribolovne osnove ribolovnog područja (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.