Najnovije vijestiTakmičenja

Hrvatski ribići osvojili dva zlata na Svjetskom prvenstvu u lovu šarana (Večernji list 22.11.2007.)

DANIJELA, PRVA ZLATNA CARPERICA
Hrvatski su šaranaši i ove godine potvrdili da su najbolji na svijetu. Među natjecateljima iz 17 zemalja naši su ribići na IX. svjetskom prvenstvu u šaranskom ribolovu, održanom na rukavcu Save u Beogradu, osvojili zlatnu medalju u ukupnom poretku, a zlato je u pojedinačnom natjecanju osvojila i ekipa iz Kutine. Iako su na uspjehe na svjetskim natjecanjima naučili već i svoje protivnike, naši su ribići ove godine ipak priredili jedno iznenađenje. Uz bok ribićima stala je i jedna dama, 27-godišnja Danijela Vajdić, članica ekipe Piškor – carperica iz Zagreba.
– Ostali natjecatelji gledali su me malo ispod oka, bilo im je čudno da se žena natječe.
Obično su ženski članovi samo potpora u ekipi, a sad se pojavila jedna koja je lovila jednako kao i oni – kaže Danijela i dodaje da na natjecanjima u Hrvatskoj više ne izaziva čuđenje.


– Ribolovom sam se počela baviti prije deset godina, a zavoljela sam ga uza svog mladića Renata, s kojim sam i bila na svjetskom prvenstvu. Na natjecanja smo krenuli prije tri godine na moj nagovor, a do sada smo osvajali zlata, srebra i bronce. Prije odlaska na svjetsko prvenstvo uključili smo se u šaransku ligu u kojoj smo bili treći – kaže Danijela. Žene u ribolovu, dodaje ona, nisu baš rijetkost, no većinom se bave lakšim načinima ribolova, kao što je ribolov udicom na plovak. Šaranski je ribolov naporan. Prvenstvo je trajalo 72 sata i nije lako sve to izdržati, od napora, umora pa do kiše. A i ribolov nije samo ono kad riba zagrize pa je izvlaeiš iz vode. To je sretan kraj, a do toga je dug put. Treba prvo sve pripremiti, posložiti svu opremu, a onda pokušati hranom primamiti ribu. A hrana se baca daleko od obale raketama, što zahtijeva dosta snage – objašnjava Danijela. I sve je te napore, kaže, hrabro izdržala. Možda je Renato malo više podmetnuo svoja muška leđa kad je hranu trebalo što dalje baciti, no sve su druge napore zajednieki podijelili. U 72 sata spavali smo možda šest sati. Konkurencija je bila jaka, a najteže nam je bilo kad smo drugi dan doznali da smo deveti. Onda smo počeli sumnjati da nešto nismo dobro napravili, da nam ne valja hrana – prisjeća se Danijela. Nekoliko minuta prije kraja natjecanja ekipa iz Karlovca, koja je ušla kao rezerva, imala je ribu na udici, a ulov je odlučivao tko će biti pobjednik. Čekali smo više od pola sata i onda doznali da smo i ekipni pobjednici i da je ekipa iz Kutine također osvojila prvo mjesto. Tada smo svi od sreće zaplakali – kaže Danijela.
I dodjela medalja i pehara bila je puna emocija, posebno kad je zasvirala himna i zavijorila hrvatska zastava.
Na prvenstvu su Renato i Danijela ulovili 56 kilograma šarana. Najveći šaran bio je pet kilograma, što je daleko od Danijelina najvećeg ulova.
Na zagrebaekom Bundeku pretprošle godine ulovila je šarana teškog čak 16 kg.
– Bio je to pravi mali praščia – prisjeća se Danijela. Zbog svojih uspjeha u šaranskom ribolovu Danijela je dobila i nadimak.
Prozvali su je carperica, što u prijevodu znači šaranašica.
A zlatna medalja sa svjetskog prvenstva samo je potvrda svih njezinih uspjeha u tipičnom muškom sportu.
Ulovili 335,65 kg ribe
Hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu predstavljale su četiri najuspješnije ekipe iz hrvatske šaranske lige, koje su zajednički upecale 335,65 kg ribe. Za ekipu Amur Petrokemija iz Kutine lovili su Željko Mokri i Zoran Petković, koji su osvojili i zlato pojedinačnom natjecanju.Uspjehu reprezentacije pridonijeli su članovi ekipe UŠRIDRRH iz Zagreba Mihovil Vudrag i Ham Shuhani, ekipe Piškor-Carperica iz Zagreba Danijela Vajdić i Renato Palčić te ekipa Korana 2 iz Karlovca u kojoj su bili Ivica Valentić i Željko Blaž. Premda je Korana 2 u natjecanju sudjelovala kao rezervna ekipa, baš je njezin ulov u posljednjim minutama hrvatskoj reprezentaciji donio zlato. Potporu cijeloj reprezentaciji pružali su trener i kapetan Siniša Pavlovia, menadžer reprezentacije i šaranske lige Mladen Manojlov te kompletna logistika s Josipom Kambom na čelu.
Snježana Ernjevia – Večernji list

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.