Neum: U moru se pojavili brojni napasnici

Američka meduza istrijebite ribu u moru – Brzo širenje i jaka sposobnost prilagodbe su značajke vrste koja proždire planktone, male ribe i jaja
Jedno od zapaženijih izlaganja na splitskom znanstvenom skupu o ZERP-u održao je prof. dr. Adam Benović s dubrovačkog Instituta za more i priobalje o temi ekologije mora i balastnih voda, navodeći primjere prijenosa organizama iz udaljenih mora koji su izazvali katastrofalne posljedice, a svojom pojavom prijete i Jadranu.
U razgovoru za naš list prof. Benović naveo je kako je u proljeće ove godine u sjevernom Jadranu zabilježen nalaz izvorno američke Ktenofore mnemiopsis, slične meduzi, koja se smatra najvećim svjetskim problemom kada je riječ o balastnim vodama. U Crnome moru pojavila se 1982. godine i uništila ribarstvo, izazvavši pad pelagičnog ribolova za 80 posto.
– Izuzetnu opasnost predstavljaju vrste koje imaju jaku sposobnost adaptacije, mogu živjeti u visokoj i niskoj slanosti, u toplom i hladnom moru, a takva je Ktenofora mnemiopsis koja ždere ličinke, planktone, male ribice i jaja te se strahovito širi sve dok nema predatora koji ce je napasti – pojašnjava prof. Benović.
Globalno zatopljenje, dodaje znanstvenik, omogućilo je širenje toplovodnih vrsta i strujanjem po rutama brodova, a u Jadranu je taj “vektor sporog prijenosa” već dokazan pojavom afričke srdele koja je kroz Sueski kanal došla iz Crvenog mora, te kao biološki jača istiskuje autohtonu jadransku srdelu iz ekosustava.
– Kada se neki organizam iznenada pojavi, to j moguće jedino

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BIH u lovu ribe udicom na plovak

“vektorom brzog prijenosa”, koji se vezuje uz brodski transport, a balastne vode su najopasnije jer je rijec o velikoj količini mora, kao da preuzmete jedan cijeli zaljev i odnesete ga drugdje – kaže prof. Benović, navodeći još niz primjera nedavnog “doseljenja” na Jadran.
Godine 1988. prvi put je na Cresu viđen australski puž, a prije desetak godina pojavila se atlantska želatinozna vrsta Mugiaea atlantica, koje nikada nije bilo u Sredozemnom moru, a sada u sjevernom Jadranu istiskuje domaću Mugiaeu kochi.
Novi rak u ušću Neretve
Prošle godine pojavio se u ušću Neretve novi rak, koji je stigao iz Sjeverne Amerike, dok je australska nostiluča, koja ubije sve oko sebe, cvjetanjem u sjevernom Jadranu izazvala 1999. i 2001. godine crveno obojenje mora na ukupnoj površini od 50.000 četvornih metara. Brodovima je u Jadran donesena i tropska caulerpa, koja sada prekriva stotine hektara morskog dna.
Smrtonosne morske ose
Bilo je u Sredozemlju nekoliko sporadičnih nalaza vrlo opasnih morskih organizama,koji se, na našu sreću, zasad nisu i uspjeli adaptirati.
– Kod Genove su zabilježene praktički nevidljive meduze iz skupine cuboza, zvane “morske ose”, koje potjecu iz sjevernih australskih voda, a najopasniji su organizam za čovjeka na kugli zemaljskoj jer se bez liječničke pomoći umire za pet minuta – kaže prof. dr. Adam Benović, koji navodi i slučaj kada je bakterija kolere balastnim vodama stigla 1991. godine u Južnu Ameriku, zarazila milijun i ubila 10.000 ljudi.
Slobodna Dalmacija

Pročitajte i:   Održano 2. SPIN Prvenstvo SRS Republike Srpske

One thought on “Neum: U moru se pojavili brojni napasnici

  • 1. Marta 2010. at 10:40
    Permalink

    Pregledano: 554 puta
    Postavio Seha 01 January, 2008
    Super mozda sad malo spuste cijene

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.