EkologijaNajnovije vijesti

Neum: U moru se pojavili brojni napasnici

Američka meduza istrijebite ribu u moru – Brzo širenje i jaka sposobnost prilagodbe su značajke vrste koja proždire planktone, male ribe i jaja
Jedno od zapaženijih izlaganja na splitskom znanstvenom skupu o ZERP-u održao je prof. dr. Adam Benović s dubrovačkog Instituta za more i priobalje o temi ekologije mora i balastnih voda, navodeći primjere prijenosa organizama iz udaljenih mora koji su izazvali katastrofalne posljedice, a svojom pojavom prijete i Jadranu.
U razgovoru za naš list prof. Benović naveo je kako je u proljeće ove godine u sjevernom Jadranu zabilježen nalaz izvorno američke Ktenofore mnemiopsis, slične meduzi, koja se smatra najvećim svjetskim problemom kada je riječ o balastnim vodama. U Crnome moru pojavila se 1982. godine i uništila ribarstvo, izazvavši pad pelagičnog ribolova za 80 posto.
– Izuzetnu opasnost predstavljaju vrste koje imaju jaku sposobnost adaptacije, mogu živjeti u visokoj i niskoj slanosti, u toplom i hladnom moru, a takva je Ktenofora mnemiopsis koja ždere ličinke, planktone, male ribice i jaja te se strahovito širi sve dok nema predatora koji ce je napasti – pojašnjava prof. Benović.
Globalno zatopljenje, dodaje znanstvenik, omogućilo je širenje toplovodnih vrsta i strujanjem po rutama brodova, a u Jadranu je taj “vektor sporog prijenosa” već dokazan pojavom afričke srdele koja je kroz Sueski kanal došla iz Crvenog mora, te kao biološki jača istiskuje autohtonu jadransku srdelu iz ekosustava.
– Kada se neki organizam iznenada pojavi, to j moguće jedino

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

“vektorom brzog prijenosa”, koji se vezuje uz brodski transport, a balastne vode su najopasnije jer je rijec o velikoj količini mora, kao da preuzmete jedan cijeli zaljev i odnesete ga drugdje – kaže prof. Benović, navodeći još niz primjera nedavnog “doseljenja” na Jadran.
Godine 1988. prvi put je na Cresu viđen australski puž, a prije desetak godina pojavila se atlantska želatinozna vrsta Mugiaea atlantica, koje nikada nije bilo u Sredozemnom moru, a sada u sjevernom Jadranu istiskuje domaću Mugiaeu kochi.
Novi rak u ušću Neretve
Prošle godine pojavio se u ušću Neretve novi rak, koji je stigao iz Sjeverne Amerike, dok je australska nostiluča, koja ubije sve oko sebe, cvjetanjem u sjevernom Jadranu izazvala 1999. i 2001. godine crveno obojenje mora na ukupnoj površini od 50.000 četvornih metara. Brodovima je u Jadran donesena i tropska caulerpa, koja sada prekriva stotine hektara morskog dna.
Smrtonosne morske ose
Bilo je u Sredozemlju nekoliko sporadičnih nalaza vrlo opasnih morskih organizama,koji se, na našu sreću, zasad nisu i uspjeli adaptirati.
– Kod Genove su zabilježene praktički nevidljive meduze iz skupine cuboza, zvane “morske ose”, koje potjecu iz sjevernih australskih voda, a najopasniji su organizam za čovjeka na kugli zemaljskoj jer se bez liječničke pomoći umire za pet minuta – kaže prof. dr. Adam Benović, koji navodi i slučaj kada je bakterija kolere balastnim vodama stigla 1991. godine u Južnu Ameriku, zarazila milijun i ubila 10.000 ljudi.
Slobodna Dalmacija

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

One thought on “Neum: U moru se pojavili brojni napasnici

  • Pregledano: 554 puta
    Postavio Seha 01 January, 2008
    Super mozda sad malo spuste cijene

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.