PARLAMENT FBiH TRAŽI

Hitno zaustaviti Gornje horizonte
Parlament Federacije BiH zatražio je jučer da se zaustave sve aktivnosti o realizaciji projekta “Gornji horizonti” dok se zajedno sa predstavnicima RS i Hrvatske ne uradi monitoring voda sliva Neretve. Ovo je samo jedan od zaključaka koje su poslanici usvojili nakon razmatranja informacije o izgradnji “Gornjih horizonata”. Bez neke velike diskusije podržani su zaključci Vlade FBiH koja je već od Vijeća ministara zatražila niz poteza, ali do sada nije urađeno ništa. Druga etapa projekta Gornji horizonti, koja se trenutno realizira, podrazumijeva prebacivanje vode iz Gatackog u Nevesinjsko polje, gradnju dvije brane radi formiranja akumulacija Zalomka i Poščenje u Nevesinjskom polju, te gradnju hidroelektrana Nevesinje, Dabar i Bileća, ukupne snage 260 mega-vata.
Ova faza je sporna zato što postoji opravdani strah da bi prevođenje vode iz Neretvanskog u sliv Trebišnjice dovelo do strašnih ekoloških posljedica u donjem toku Neretve, a dobar dio Hercegovine i susjedne Hrvatske bukvalno bi mogao ostati bez pitke vode. Suština ove faze je da se vode koje teku podzemnim kraškim kanalima u pravcu Bregave, Bune i Bunice, a preko njih u Neretvu, prevedu u akumulacije Bileća, te još dvije koje bi trebale da se izgrade.
Ad.M. – SAN

Pročitajte i:   ATVBL: Ribolov u zimskim uslovima (VIDEO)

One thought on “PARLAMENT FBiH TRAŽI

 • 1. Marta 2010. at 10:54
  Permalink

  Pregledano: 257 puta
  ________________________________
  Postavio Seha 01 January, 2008
  Ovo je za prijeki sud.
  U igri je velika lova i ocito da odgovorne koji su naumili ovaj “zlocin” nad prirodom i ljudima nimalo nebrine cinjenica da ce zauvjek nestati covjecije ribice , gaovice koja je endem sliva Trebisnjice ,a vremenom nestace i ljudi jer nece moci prezivjeti bez vode koja znaci zivot u ljutom hercegovackom krsu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.