Najnovije vijestiOstale vijesti

Novinarski susret s neumskim ribicima – Sanjarenje prekinu pomorske dosjetke

Crni se pas Pujdo pojavio odnekud i odlucio ostati sa zanimljivom skupinom
Nije lako pronaci si zanimanje tijekom zimskih mjeseci u Neumu. No, zanimljiva skupina na koju smo naišli na molu, usred uspavana grada, cini se, nema takovih teškoca.
Rijec je o nekolicini neumskih ribica, skoro pravilno rasporedenih na obali, sa ribickim štapovima u rukama i “varalicama” u vodi. Nece tu puno komentara poremetiti osjetan mir, jer ribarenje je povod za odmor i sanjarenje pokraj mirne vode. Tek pokoja pomorska dosjetka prekine zamišljenost u koju se, nakon dobra smijeha, opet utone.
Lubin – lukav
No, naš je dolazak oživio ozracje, a prvi je progovorio Pero Konjevod.
– Lovimo

palamidu i šnjura, a nadamo se lubinu. Njega je teško uhvatiti jer je jedna od najlukavijih grabljivica – iskren je Pero, rodeni Sarajlija, sada nastanjen u Neumu, zbog cega je cesto na meti nezlonamjernih dosjetki barbe Ante Vuletica.
Ragovoru se prikljucio ribic Darko cije istocnoeuropsko prezime nismo ni pokušali upamtiti.
– Teško je ovdje išta uhvatiti vec više od tri mjeseca, otkako se pojavio dupin. Simpaticna, ali štetna neman duga je oko 2,5 metra i široka skoro pola metra. Dode 30-tak metara do mola, baci se u zrak i pljusne po vodi. Onda nema ribe ni za lijeka – prica Darko o smeckastom morskom sisavcu, ali ipak ne da na njega.
Giovani More
Posebna je pojava Giovani More. Kaže, to mu je umjetnicko i ne hjede reci krsno ime. Po umjetnosti je ribar, što je i dokazao ulovom 1,5 kg teška lubina. Ostali nas uvjeravaju kako mu je Hemingway tetak, dokazujuci tu tezu boemskom slicnošcu njih dvojice. Giovani nas je pocastio opisom neumske svakodnevnice iz perspektive mladih “kojima i sam pripada”.
– Ovdi se mota pokoji galeb i naš Pujdo, crni pas šta ga je ne'ko ostavija pa se sad veza za nas i nigdi ne ide. Dan svaki isti, zapocme i završi u kavani, a dobro pice prekida opuštanje vatanjem ribe. Mladi nemaju ni kina ni normalne zabave pa nam je ovi mol puniji nocu nego danju i tako sve do lita – završio je Giovani pricu.
Darko Juka – Vecernji list

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.