Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Brčansko Udruženje “Smuđ” protiv odluke Vlade distrikta

RIBOLOVCI NAJAVILI PROTESTE
BRČKO – Nezadovoljni odlukom da se upravljanje vodama povjeri Udruženju sportskih ribolovaca distrikta “Kečiga”, članovi drugog brčanskog Udruženja “Smuđ”, juče su od Vlade distrikta zatražili poništenje tog akta i najavili proteste za 2. februar.
“Mi smo predali peticiju za poništenje takve odluke i ugovora s 1.176 potpisa, a uz podršku svih 350 naših elanova s uredno izdatim dozvolama, pridružili su nam se i gra?ani. Smatramo da je Vlada, ustupanjem na pet godina prava na ribolovnom podrueju distrikta samo jednom udruženju, uskratila nama pravo izlaska na rijeke s priborom za pecanje”, rekao je predsjednik Upravnog odbora SRD “Smu?” Slobodan Tatomirov.
U Vladinom Odjeljenju za poljoprivredu tvrde da je procedura s prenosom prava u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu te da je

udruženjima prije javnog poziva za ustupanje prava sugerisano formiranje saveza radi zajedniekog preuzimanja obaveze.
“Mi smo od aprila prošle godine eekali osnivanje saveza udruženja sportskih ribolovaca i do danas nismo dobili bilo kakvu informaciju da je on konstituisan, a peticiju aemo razmotriti i odlueiti u skladu sa zakonom i drugim okolnostima”, rekao je šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi distrikta Ferhat Cejvanovia.
Tatomirov tvrdi da je Skupština “Smu?a” podržala osnivanje saveza.
Kao znak upozorenja da ae i realizovati ono što najavljuju, delegacija SRD “Smu?” je uz predaju peticije, na fontani ispred zgrade Vlade ostavila nekoliko ribarskih štapova.
“Mi nismo odgovorni za situaciju, a 2. februara aemo ispred zgrade Vlade održati masovan protest. Ukoliko Vlada ne ispuni naš zahtjev i dovede nas u ravnopravan položaj sa elanovima ‘Keeige’, preduzeaemo mjere gra?anske neposlušnosti na vodotocima, što je odluka Skupštine ovog udruženja”, kategoriean je Tatomirov.

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.