Najnovije vijestiReportaže

Darežjiva zimska ribarska sreća

Zimski mjeseci za ribice iz Siska, Zagreba i okolnih mjesta pravo su vrijeme da se doživi užitak koji pruža ribolovni sport. Jer zimsko je vrijeme sretno doba u kojem zakon prirode dovodi u rijeku Kupu obilje bijele ribe na zimovanje. Zagriženiji ribici koji imaju teško može promašiti i najnesretnije u ovom sportu. Upravo je to razlog da se slika postrojenih ribolovaca u dugom stroju izmedju Starog i Željeznickog mosta reprizira svake godine. Dolaze na vodu provjereni majstori, ali i pocetnici, koji draž ribicije, prve kon-tre i prve ulovljene ribe, osjete baš u ovom vremenu i na ovom mjestu, što mnoge potakne da se ozbiljnije i dugotrajnije posvete ovom sportu. Možda jesrecu da su u radnom odnosu, u dane najezde ribe, uzimaju godišnji odmor, a oni koji su uskraceni za pravo na rad ribolovom u zimskim mjesecima uspijevaju popraviti kucni budžet i osigurati rezerve kvalitetnog ribljeg mesa.
U nadaleko poznati zimovnik kod Starog mosta za vilderima, podustima, hanjama i klenovima dolaze smudevi, somovi i štuke, pa bolji poznavatelji ribolovnih prilika s pravom kažu da velikodušna ribicka sreca zimskih dana

dar prirode u prilog bogatstva ribom bio razlogom da u Sisku poraste broj registriranih ribolovaca od 395 u 1995. godini na sadašnjih 2100.
Povecanje broja ribica iz godine u godinu uz rijeku Kupu analiticari socijalno-ekonomskih prilika mogli bi protumaticiti i kao nacin borbe za preživljavanje, u cemu se mišljenja samih ribica kao sudionika ribolovne idile uglavnom razilaze. Jedni u vecini za teške životne neprilike okrivljuju sve vrste vlasti i kažu da u tome ima mnogo istine, drugi pak da je to samo sport koji omogucuje da se spoji ugodno s korisnim. I dok zakon prirode nad vodama u svojem neprekidnom ponavljanju podaruje ribolovcima užitke, poneki se zapitaju kolika je snaga i milost Njegova da ce zimovanje riba trajati bez prestanka. Može li se dogoditi da riba iz tko zna kojih razloga potraži drugo boravište tijekom zimskih mjeseci ili da ih se zbog prevelika izlova iducih godine pojavi manje? Ova druga izglednija pretpostavka bila je cestom temom u posljednje vrijeme brojnih rasprava medu vodecim ljudima Županijskog saveza i na sastancima Skupštine Zajednice ribolovnih udruga grada Siska.
Zimovanje bijele ribe na dijelu Kupe izmedju dvaju mostova, po tvrdnjama celnika Županijskog saveza sportskih ribolovaca, Božji je dar i svojevrsno prirodno bogatstvo koje ljubiteljima toga sporta treba pružiti zadovoljstvo druženja i užitka boravka uz vodu.
Domacim ribicima i gostima dopušteno je na dan uloviti pet kilograma ribe. Za ribicki užitak gosti trebaju platiti na dan 60 kuna. Medjutim, ima ribolovaca koji na ribolov u zimovniku ne gledaju tako, nego se, unatoc upozorenjima i nadzoru, koriste prigodom da love znatno više nego je potrebno, a nisu rijetki ni oni koji prodajom ulovljene bijele ribe nastoje steci i materijalnu korist.
U Zajednici ribolovnih udruga Siska isticu da je nemalo ribolovaca koji tijekom zime svakodnevno ulove u prosjeku 15 i više kilograma ribe, cime krše kodeks ponašanja sportskog ribolovca nanoseci štetu ribljem fondu.
Milan LOVRIc – Vecernji list

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.