KrivolovNajnovije vijesti

Ribočuvari ponovno plijenili i palili vrše

Trojica djelatnika ribočuvarske službe Udruge sportskih ribolovaca Kravica ponovno su bili u akciji. U suradnji s djelatnicima Policijske uprave Ljubuški, a na dojavu mještana, ribočuvarska služba USR Kravica zaplijenila je i uništila 10 komada vrša na području Trebižata, Vrioštice i Studenčice.
Kako su nam kazali ribočuvari Vinko Pehar, Željko Antić i Mile Bradvica, ovo nije njihova prva akcija i zapljena vrša, u kojima inače završi dio ionako osiromašenog ribljeg fonda ove rijeke.
Suradnja s policijom
“U nešto manje od dvije godine, koliko postoji ova udruga i njezina ribočuvarska služba, aktivno se kontrolira tok rijeke Trebižat od Peć Mlini do Čapljine i donekle smo uspjeli stati na kraj nezakonitom izlovu ribe. U tome nam pomažu
i djelatnici PU Ljubuški s kojima imamo odličnu suradnju”, kazali su ribočuvari, dodavši kako im i mještani pomažu.
A da problem takvog izlova nije bezazlen, ribočuvari navode kako se njime sve više ugrožava autohtona mekousna pastrva, ali i riječni rak kojega se sve rjeđe može vidjeti. “Tijekom prošle ribolovne godine imali smo tri akcije poribljavanja, ali sve naše napore da obogatimo riblji fond Trebižata uništavaju nesavjesni ribolovci. I s tim smo se odlučili uhvatiti u koštac. Imamo rijeku koja je prirodni biser, a o njenoj čistoći svjedoče riječni rak i čovječje ribice te se njenoj zaštiti mora posvetiti maksimalna pozornost”, poručuju ribočuvari.
Prijave protiv počinitelja
U zaplijenjenim vršama ovaj je put završilo, na sreću, svega šest kilograma ribe. Budući da ribočuvari ne mogu uvijek sami pokrivati cijeli tok rijeke Trebižat, predsjednik USR Kravica Ivica Ramljak apelira na sve društvene strukture da im se pridruže u akcijama zaštite ovog vodenog bisera.
A da je ribočuvarska služba USR Kravica istinski zaštitnik rijeke i njenih stanovnika, kazuje podatak da su trojica ljubuških ribočuvara članovi Federalnog ribočuvarskog saveza koji im daje maksimalnu podršku. Vrše zaplijenjene u ovoj akciji završile su na lomači, a protiv nepoznatih počinitelja podnijet će se prijave.
(DL)

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.