EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Udruženje za zaštitu čovjekove okoline ‘Eko Drina”

U Ustikolini 83 posto gradjana protiv gradnje HE – Nikome od lokalnih zvanicnika ne dajemo za pravo da odlucuje u naše ime
Odlucni da sprijece izgradnju hidroelektrane Ustikolina, stanovnici ove opcine formirali su Udruženje za zaštitu covjekove okoline „Eko Drina”, kojem su odmah pristupili svi clanovi Udruženja poljoprivrednih proizvodjaca, Izvidjackog odreda i SRD “Halil Sofradžija”. Za predsjednika Skupštine imenovan je prof. dr. Avdo Sofradžija, njegovog zamjenika general Hamid Bahto, a stigla je i podrška brojnih istaknutih licnosti iz cijele BiH.
Udruživanje snaga
Admir Kuljuh, predsjednik UO „Eko Drine” porucuje da se sve odluke, ne samo o izgradnji HE, moraju donositi uz ucešce stanovnika.
– Od 1.170 anketiranih stanovnika u opcini Ustikolina, 83 posto njih glasalo je protiv izgradnje i mi se radujemo referendumu. Nikome od lokalnih zvanicnika ne dajemo za pravo da odlucuje u ime gradjana – kategorican je Kuljuh, koji dodaje

da se od gradjana kriju prave informacije.
On naglašava da nece dozvoliti izgradnju HE, ali ni bilo koju vrstu narušavanja korita Drine.
– Osim bh. udruženja i gradjana, imamo podršku i Zelenih Austrije, a animirat cemo i Evropsku komisiju za okoliš i dokazat cemo da su ovo suludi projekti. Ne bi nas iznenadilo da nekoj budali padne na parnet da sutra Drinu okrene da tece u drugom pravcu – porucuje Kuljuh.
Suludi projekti
Krajem mjeseca „Eko Drina” ce u Goraždu organizirati javnu tribinu. Zagovornici izgradnje HE u BiH bit ce pozvani da se suoce s domacim ekspertima koji upozoravaju na pogubne posljedice ovakvih projekata.
Lopovski potez
Lobisti su ukrali projekt “Energoprojekta” iz Beograda o gradnji HE Ustikolina koji je stajao u Sarajevu, a i „Energoprojekt” je, i pored zamaha tadašnje jugoslavenske industrije, odustao od njega, uvidjevši da ni Evropa više ne gradi hidroelektrane. Ne radi se o HE snage 21 megavat, kako je to lopovski napravljeno, jer do 21 megavata lokalna zajednica se ne pita. Istina je da je HE Ustikolina projektirana tri puta po 21 megavat – istice Kuljuh.
A.BAJRAMOVIc – Dnevni avaz

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.