EkologijaNajnovije vijesti

Nakon što su ukradene pumpe s postrojenja u Velikoj Kladuši – Kladušnica pocrnila od otrovnih ulja i mazuta

Velikokladuški poduzetnici koji svoje pogone imaju na obali Kladušnice pomogli su ribolovcima plativši radove rovokopaca
Ekološki incident sa nesagledivim posljedicama po floru i faunu rijeke Kladušnice, koji se dogodio u Velikoj Kladuši, prijeti pravom katastrofom i uništavanjem ribljeg fonda Kladušnice.
Kradja na postrojenjima
Incident se desio kada su za sad nepoznate osobe sa postrojenja za sabiranje otpadnih ulja i mazuta u krugu proizvodnih pogona „Seco” kod Velike Kladuše skinuli i odnijeli pumpe sa postrojenja. Nakon kradje došlo je do izlijevanja vecih kolicina otpadnih ulja u obližnju livadu, a otpadna ulja potom su se slijevala u kanal za odvodnju oborinskih voda i tako direktno došla do korita rijeke Kladušnice. Zahvaljujuci brzoj intervenciji clanova Sportskog ribolovnog društva „Štuka”, smanjena je kolicina otrova, ali katastrofa nije umanjena.
Ovo je zaista velika katastrofa koju su ucinili

nesavjesni ljudi, jer smo prošle godine u Kladušnicu pustili 2,5 tone šarana i njegova sudbina je sada vrlo neizvjesna – kaže Muhamed Miljkovic, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva „Štuka”.
Iskopali rupe
Opcinski komunalni inspektor Aladin Mržljak hitno je angažirao rovokopaca koji je iskopao nekoliko rupa u zemlji da sesaberu otpadna ulja. Medjutim, tokom noci sve iskopane rupe su napunjene uljima te se višak i dalje odlijeva u rijeku Kladušnicu. Velikokladuški poduzetnici koji svoje pogone imaju na ovom lokalitetu pomogli su ribolovcima plativši radove rovokopaca.
Sada je vec sasvim izvjesno da ce ribolovci pretrpjeti najvecu štetu uništenjem ribljeg fonda koji su krajem prošle godine obnovili, uloživši oko deset hiljada KM. Ribolovna društva iz susjednih opcina u Hrvatskojji još se nisu oglasila, ali se ubrzo ocekuje i njihova reakcija buduci da se Kladušnica ulijeva u rijeku Glinu koja svojim tokom ima funkciju medjudržavne granice.
E.M. – SAN

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.