Poslije pijurice nestaje i podbila

Medjunarodni forum Bosna u Livnu organizovao je javno predavanje “Ekologija Buškog jezera”, najvece vještacke akumulacije u Evropi koja obiluje ribom, pa i nekim endemskim vrstama poput podbile (Chonddrostoma phoxnus), koje je posljednjih godina sve manje. Zbog toga je od 2004. godine ovu ribu pocela istraživati magistrica bioloških nauka Denisa Žujo sa Mostarskog univerziteta “Džemal Bijedic”. Ona se u zanimljivom izlaganju osvrnula i na ugrožene vrste riba, pijuricu i drlju, te konstatovala da ih gotovo nema, a rakova je nestalo prije nekoliko godina.
“U jezeru ima dosta soma i šarana, ali ne ugrožavaju podbilu, a na svima je nama da iz moralnih, ekonomskih i ekoloških razloga zaštitimo ovu vrstu i to pravnim aktima”, rekla je mr. Žujo, jer se na jezeru nedovoljno poklanja pažnja zaštiti, cuvanju i uzgoju ribe, jer se ona

izlovljava na razne nedozvoljene nacine.
Prava je šteta što ovom interesantnom predavanju nije prisustvovalo više ribara i ekologa koji godinama ukazuju na taj problem. Voda Buškog jezera prebogata je algama, koje su 90 posto hrana podbile, a ima i planktona koji su joj dopunska hrana.
Svake godine ima pomora ribe, ali se malo ko na to osvrce i ne ispituju se pravi uzroci zagadjenja, pa je magistrica obecala da ce i u takvim situacijama pomoci da se ustanove razlozi.
H. Gr. – Oslobodjenje

Pročitajte i:   UGSR Vareš: Obavezna pravila ponašanja tokom ribolova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.