Škobalj i strugač

Zbog mnogobrojnih ljubitelja lova škobalja plovkom “na vožnju”, ponovo pišemo o ovoj ribi, ali cemo spomenuti i strugaca, ribu koju istom tehnikom i na iste mamce, takodje, lovi veliki broj ribolovaca, narocito onih iz Sarajeva i okoline.
Škobalj (Chondrostoma nasus), škobalj, podust, tintara (radi crne tintaste boje u unutrašnjem dijelu rasporenog stomaka) i, najvjerovatnije, drugih lokalnih naziva, riba je koja iskljucivo živi u vodama dunavskog sliva i njegovo prisustvo je rašireno po cijeloj Evropi, dok strugac (Leuciscus svallize svallize) ili, kako ga lokalno stanovništvo zove, klijen (prema starijem rodjaku klenu – Leuciscus cephalus, nosiocu citavog ovog roda), iskljucivo živi u vodama jadranskog sliva i spada u endemicne vrste riba.
Škobalj i strugac se razlikuju po boji tijela, boji peraja (kod škobalja su ona crvenkasta), po izgledu gornje gubice (kod škobalja je ona

izduljena u odnosu na donju, tupa i mesnata), po velicini (škobalj može narasti i do 2 kilograma težine).
Obje ove ribe su jatne, žive i hrane se na dnu, vole bržu vodu kamenitog dna, ali žive i u mirnoj vodi, najuspješnije se love “na vožnju” plovka, rade tokom cijele godine, uzimaju gotovo iste mamce. Nažalost, ove ribe nisu zašticene ni u mrijestu, osim casnih izuzetaka, neka udruženja ga štite i cuvaju škobalja u mrijestu. Obje ribe se trebaju prethodno primamljivati i zadržavati bacanjem prihrane.
Mamci su, pored pahuljice ili kore obicnog hljeba, crvica, gliste, “francuski hljeb”, angelbrot, vještacke mušice itd. Škobalj se još lovi i prirodnom travom (alga kladofora) ili vještackom travom zvanom “filament”, dok se strugac u brzoj vodi lovi i na kuglicu obicnog stiropora. Dakle, koristi se isti lagani i osjetljivi pribor, što duži teleskopski štap i što tanji osnovni silk na mašinici (ne tanji od 0,16 mm).
I škobalj i strugac, narocito oni manji, obiluju sitnim kostima i nerado se konzumiraju. Medjutim, poprijeko nasjeckane i reš pecene ove ribe su ukusne i hranjive i preporucljive za ishranu.
Alija Pušina – Oslobodjenje

Pročitajte i:   SRD 'Ukrina' Derventa: Idući vikend takmičenje u lovu soma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.