Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Fojnica – Otvorena ribolovna sezona na potocnu pastrmku

U subotu prvog dana vikenda i prvog dana mjeseca marta je tradicionalno u organizaciji UG SR “Fojnica” iz Fojnice otvorena ovogodišnja ribolovna sezona na potocnu pastrmku. Na lokalitetu u Nadbarama pored rijeke Fojnice se okupilo preko stoinu ribolovaca i ljubitelja ribolova. Koliko je bilo ribolovaca na ovoj ribarskoj fešti u Nadbarama, izgledalo je da tu ima više automobila nego njih. Uz obalu rijeke je bilo naloženo dvadesetak vatri, a majstori kuhinje su spremali svako na svoj nacin specijalitete. Najviše je kotlova na verigama sa gulašom i ribljom corbom, roštilja sa ribom i drugim vrstama mesa, pecenja ispod saca i pita ispod saca, janjadi na ražnju i puni stolovi hrane i pica. Kazali su nam da je potocnu pastrmku prvi upecao Slavko Bošnjak – Caco. Što se tice muzike i muzickih instrumenata, tu je bilo

nekoliko harmonika, violina,gitara kao i tambura i frula. Muzike i pjesme za svaciju dušu.
Predsjednik UG SR “Fojnica” iz Fojnice Džemail Duric je pozdravio okupljene ribolovce i zaželio im dobar provod i dobru ribarsku srecu sa pozdravom bistro i tom prilikom nam kazao: “Ovo je nešto fantasticno, druženje i pecanje. UG SR “Fojnica” broji 191 clana. Ovdje nas je preko stotinu. Stigli su nam prijatelji ribolovci iz Konjica, Sarajeva, Kiseljaka, Kreševa itd. U ribolovni revir smo pustili oko 200 kilograma kalifornijske pastrmke vecih komada. Cijene ribarskih dozvola su po zakonu utvrdjenom ribolovnih udruženja SBK-a. Tako imamo cijenu godišnje ribarske dozvole od 100 KM, a za penzionere, RVI-e i nezaposlene na birou po 50 KM. Ovdje nas malo ometa lošije vrijeme, ali opet se ljudi zabavljau i uživaju. Ovu našu prirodu treba ocuvati, naše rijeke, zato smo mi svi protiv gradnji bilo kakvih mini hidrocentrala na ovim našim vodama”. Uz vatre, rijeku , muziku, roštilje i druženje pored rijeke Fojnice ostalo se do kasno u noc.
Izgleda izgorilo
Na otvaranju ovogodišnje ribolovne sezone na potocnu pastrmku, bilo je i onih koji su pekli kamen umjesto pileta. Braco Oroz i Drago Buco iz Bakovica su na ovu ribarsku feštu ponijeli pored ostalog i pile, kako bi ga Braco Oroz ispekao na kako je govorio poseban nacin. Zamotao je pile u aluminijsku foliju i zatrpao ga je u lug i žar vatre. Na mobilnom aparatu je alarm kada treba da bude gotovo i peceno pile. Bilo je to vrijeme od jednog sata jer je kako je kazao Oroz to našao kao recept u nekom od kuharskih prirucnika.
Dok je on otišao do vode da opere ruke, njihov prijatelj i komšija Tonco Prajo je izvadio zapretano pile i stavio u foliju okrugli kamen i ponovo vratio lug i žar. Braco je cijelo vrijeme dodavao po malo žara i primicuci ruku kontrolisao temperaturu vatre. Kad je vrijeme isteklo oko Bracinog specijaliteta se okupilo nekoliko ribara, da vide reakciju. Braco je odgrcuci lug sa pileta kucnuo po foliji i prokomentarisao da je “pile izgleda izgorilo”. Kad je vidio kamen u foliji odmah je pogledao prema Praji kazavši da to može samo biti njegovo “maslo”. Naravno bila je to šala i onda je u foliju vraceno pravo pile. Nakon tog društvo je peklo janje na ražnju, ribu na roštilju i riblju corbu koju je pravio majstor za riblje corbe Ivica Glavocevic.

Pročitajte i:   Bilten Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine

HAZIM cUKLE – www.fojnica.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.