EkologijaNajnovije vijesti

Muke stanovnika zeničkog naselja Kanal – Pileći otpad na obali Bosne

ZENICA – Nepoznata lica prije nešto manje od mjesec dana istovarila su stotinjak vreca pileceg otpada na obalu rijeke Bosne, neposredno uz put koji vodi do preduzeca “Linde-gas”.
Nesnosan smrad ovih dana poceo se širiti naseljem Kanal. Medjutim, na zahtjeve gradjana da sporni otpad bude uklonjen, još nije reagovao niko od nadležnih organa.
“Nakon što sam primjetio vrece pored rijeke, odmah sam posumnjao da nevjerojatni smrad dolazi upravo sa te lokacije. Vrece su pune pilecih glava, crijeva, iznutrica i ostalog otpada. Niko nije vidio ko je i kada dovezao vrece. Najvjerovatnije je teret iskrcan tokom noci. Vec su primijeceni lešinari kako kruže, a dolaskom toplijih dana sigurno je da ce opasnost postati još veca”, kaže Ramiz Talic, stanar iz Ulice Kanal, koji je o ovom ekološkom incidentu pokušao upoznati

inspekciju.On kaže da je u Službi za inspekcijske poslove ove opštine dobio formular koji treba da popuni i uplati administrativnu taksu.
“Kao savjestan gradjanin prijavio sam nepravilnost, a oni od mene traže da im platim, kao da ih zovem da ciste moj privatni posjed”, ogorcen je Talic.
O cijelom slucaju upoznati su i u Udruženju ribolovaca “Bistro” iz Zenice, ciji je predsjednik Sidjik Uzunovic rekao da su incident prijavili Kantonalnoj inspekciji za vodoprivredu i ocuvanje okoliša.
“Tamo nam je receno da je ovaj problem u nadležnosti Federalne inspekcije i da cekaju da inspektori iz Sarajeva dodju i pregledaju teren”, kaže Uzunovic.
Stanovnike naselja Kanal posebno boli cinjenica da tone pileceg otpada zagadjuju njihov zrak upravo u vrijeme dok se u Zenici odvija akcija proljecnog cišcenja grada.
U Službi za inspekcijske poslove ove opštine juce nismo mogli dobiti komentar.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.