Najnovije vijestiUlovi

Pocela je ribolovačka sezona – Pastrmke se love, šta je sa ostalim ribama?

Kriteriji zabrane lova, dužine ulova i kolicine ulova razlikuju se od države do države, po kantonima i opštinama, pa cak i po pojedinim korisnicima voda
Mnogi ribolovci podrazumijevaju pocetak ribolovacke sezone otvaranjem pastrmskih voda, odnosno pocetkom lova salmonidnih riba, a to se prvenstveno misli na potocnu pastrmku. Dakle, gledano na takvo razmišljanje, sezona je pocela, no u vodama živi još salmonidnih, ciprinidnih i drugih vrsta riba koje se love tokom cijele godine, ili su i dalje u zabrani, ili su, pak, u mrijestu, pa su neaktivne i njihovo pecanje, na stanu stoje nemoralno i protuzakonito, nije u ovim martovskim danima uspješno.
Odmah moramo ribolovcima skrenuti pažnju, da se kriteriji zabrane lova, dužine ulova i kolicine ulova razlikuju od države do države, po kantonima ili opštinama, pa cak i po pojedinim korisnicima voda, odnosno ribolovackim udruženjima.
Naprimjer, smudj je na vecini voda na Balkanu

u ovom periodu pod zabranom i to do 31. maja, dok to nije slucaj sa smudjem ubacenim u jezera na rijeci Neretvi. Ovdje nema zabrane niti se primjenjuje zabrana zadržavanja. manje ribe od 40 cm.
Pod zabranom su i dalje kalifornijska pastrrnka (ponegdje), keciga, lipljen, mladica, mekousna pastrrnka, smudj (ponegdje), plemeniti ili potocni rak (do 15.maja) i štuka do 31. marta. Naravno, da je ovo uslovno, jer svako udruženje samo odredjuje lovostaje i njegovo trajanje i za pojedine ribe ono može biti svake godine razlicito. To ribolovci moraju imati na umu prilikom boravka na nekoj “nepoznatoj” vodi.
Što se tice, škobalja, klena, strugaca, bucova, mrene, deverike, plotice, šarana, linjaka i drugih vrsta, one su ili još neaktivne ili su, pak, neaktivne što se pripremaju za mrijest (strugac, naprimjer, veoma dobro radi i na mrijestu) i u tom periodu ih nije moralno (a ni zakonski), ni korisno po riblji fond doticne vode, ne samo loviti nego i uznemiravati.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

One thought on “Pocela je ribolovačka sezona – Pastrmke se love, šta je sa ostalim ribama?

 • Pregledano: 513 puta
  _____________________________
  Postavio hero 25 March, 2008
  aha, zato svi odu u bosanski novi i pobiju bijelu ribu u tom periodu
  _______________________________
  Postavio diver 24 March, 2008
  Kako gdje 🙂
  Kod nas je bijela riba u zabrani od 1. 04.do 31.04. i to je tako godinama bas u tom periodu se riba i mrijesti i obezbjedjeno je cuvanje takvih mijesta sto je mislim jako dobro jer nemoze se imati mnogo solmonidnih riba a da nemas bijele ribe tj ciprinida
  ______________________________-
  Postavio Kovach 23 March, 2008
  Izvinjavam se Senade, nije pisalo na kraju, ali u svakom slučaju je primjedba na mjestu.
  ______________________________
  Postavio Senad 23 March, 2008
  Greska, nije Senadov, iz Oslobodjenja je, mislim Alija Pušina.
  Zaboravih napisati na kraju.
  _______________________________
  Postavio Kovach 22 March, 2008
  Što se tiče zabrane ribolova na smuđa na dijelu Jablaničkog jezera kojim gazduje USR “Glavatica” Jablanica ona se poštuje i mislim da ne treba da se posebno o tome obavještavaju ribolovci. Ipak, u potpunosti podržavam Senadov tekst. U zadnje vrijeme samo se govori o zabrani ribolova na salmonide, dok se o šaranu, smuđu i drugim vrastama riba ne vodi mnogo računa. Mišljenja sam da bi trebali povesti računa o svim vrstama riba podjednako. BISTRO!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.