Najnovije vijestiReportaže

Fojničani otvorili ribolovnu sezonu – Ako se po jutru dan poznaje…

Prvi dan ribolova pokazao da u vodama ima dosta potocne pastrmke, a u Prokoškom jezeru i jezerske zlatovcice, kaže ribocuvar Džemil Berbic
Udruženje sportskih ribolovaca Fojnica otvorilo je ovogodišnju sezonu lova pastrmke na svojini vodama i, kako javlja ribocuvar Džemil Berbic, prvi dan je pokazao da ce ovogodišnja sezona biti uspješna. Naime, prvi dan ribolova je pokazao da u ovim vodama ima dosta potocne pastrmke, au Prokoškom jezeru i jezerske zlatovcice.
Ovo udruženje gazduje, pored Prokoškog jezera, rjecica-ma Fojnicom, Dragacom i Gvoždjankom, kao i posebnim pastrmskim revirom koji se nalazi u samoj Fojnici. Društvo trenutno ima

oko 200 clanova, godišnja ribolovacka dozvola
se placa prema zakonu, a dnevna košta 20 maraka i kupuje se na vodi, mada može i u prostorijama udruženja u Fojnici, na prostoru ribnjaka.
“Održali smo redovnu godišnju skupštinu”, javlja Berbic, “pripremamo se za izradu ribolovne osnove koju moramo dostaviti Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zenicko-dobojskog kantona.
Ogradjujemo ribnjak, a na tom prostoru otvoricemo i mrijestilište potocne pastrmke, koje bismo koristili za vlastite potrebe. cinimo napore da preko nadležnog federalnog ministarstva starije clanove oslobodimo polaganja ribolovackog ispita”, kaže Berbic.
Doznali smo da su Fojnicani na nekoliko dana prije pocetka ovogodišnje sezone lova pastrmke na Prokoškom jezeru uhvatili vecu grupu krivolovaca iz Zenice i sprijecili ih u tome, naravno, uz odgovarajucu prekršajnu prijavu.
Text: Alija Pušina – Oslobodjenje
Foto: www.fojnica.ba

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.