Korisna aktivnost USR Una iz Bihaäa – Škola ribolova za krajiške srednjoškolce

Bihacke ucenike u tajne fly fishinga uvode vrsni znalci mušicari Denijal Selimovic, Rejhan Karabegovic i Adnan Mujakic
U organizaciji Udruženja sportskih ribolovaca Una iz Bihaca realizuje se projekt ukljucivanja mladih u ribolovacki sport.
Prva faza ovog korisnog projekta je osnivanje ribolovackih sekcija u srednjim školama u Bihacu, realizacija teorijskog dijela i u završnici izlazak na vodu i potvrdjivanje stecenih znanja, odnosno pocetak samostalnog ribolova.
S obzirom da krajiške rijeke još uvijek imaju dovoljno salmonoidnih riba, da je mušicarenje najsportskija i najkompletnija ribolovacka disciplina, to ce i ova škola ribolova obuhvatiti sve tajne lova vještackom mušicom – fly fishing. Nakon Srednje umjetnicke škole, u kojoj je interes

iskazalo 40 srednjoškolaca medju kojima je bio i veliki broj djevojaka, teorijska predavanja su pocela i u bihackoj Gimnaziji. Srednjoškolce u tajne fly fishinga uvode vrsni mušicari iz ovog udruženja Denijal Selimovic, Rejhan Karabegovic i Adnan Mujakic.
Tokom teorijskog dijela nastave buduci ribolovci na licu mjesta uce praviti vještacke mušice, upoznavaju pribor i opremu, te kako se sve to koristi i kojih je namjena. Interes gimnazijalaca je bio još i veci pa je ovim seminarima prisustvovalo više od 90 srednjoškolaca, što je zaista izvan svih ocekivanja.
Ova svojevrsna ribolovacka škola ce se proširiti i na ostale srednje škole u Bihacu i koncem marta, odnosno pocetkom aprila, svi srednjoškolci koji su prisustvovali teoretskim predavanjima ce, naravno u pratnji Denijala Selimovica i ostalih bihackih majstora u fly fishingu, posjetiti i rijeku Unac i to svoje znanje pretociti u praksu i licno osjetiti sve cari ribolovackog sporta i zadovoljstva prvom uhvacenom potocarom.
Nema sumnje, ovaj potez USR Una doprinosi razvoju ribolova, sporta u cjelini i od velike je važnosti za citavo društvo, posebno za mladi naraštaj i njihovu buducnost.
Alija Pušina – Oslobodjenje

Pročitajte i:   Satnica za Prvenstvo SRS Federacije BiH u disciplini Spin

One thought on “Korisna aktivnost USR Una iz Bihaäa – Škola ribolova za krajiške srednjoškolce

  • 21. Januara 2010. at 13:44
    Permalink

    Pregledano: 434 puta
    Postavio hero 27 March, 2008
    svaka cast na potezu i obuci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.