EkologijaNajnovije vijesti

Novi zlocin nad rijekom Plivom – Nema vode ni za ribe

Rijeka skrenuta na turbine, a teški bageri uništili sedru i ozbiljno ugrozili živi svijet
Korito rijeke Plive kroz Jajce ostalo je bez vode, a na njenom vodopadu u Vrbas prelijeva se minimalna kolicina propuštena kroz nekadašnju hidrocentralu Elektro-bosne. Zbog sanacije (!?) vodopada, Pliva je skrenuta na turbine hidrocentrala Jajce, a bageri i teške mašine ušle su u korito: uništavaju sedru i iza sebe ostavljaju duboke “rane”.
Na novi zlocin nad rijekom upozoravaju aktivisti Eko-pokreta Jajce, okrivljujuci izvodjace radova Hering iz Širokog Brijega, angažovanog po nalogu Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH i drugih nadležnih institucija.
Stravicne fotografije uništavanja rijeke i vodopada (jednog od najljepših u Evropi) što su nam ih ustupili podsjecaju na one iz 1995. i 1996, kada je u vrijeme visokog vodostaja voda naprosto razorila ovaj spomenik prirode.
Razorna moc rijeke povecana je i cinjenicom da je u to vrijeme ulaz u tunele, kojima se voda usmjerava prema turbinama HE Jajce, bio zatvoren.
Ta poplava je uništila

neponovljive slapove kroz sam grad te zaprijetila i samom vodopadu. Uz pomoc medjunarodne zajednice uslijedila je hitna sanacija i spašavanje vodopada.
Nastavak radova, zapocet sredinom prošle godine, omogucio je Heringu da sa teškom mehanizacijom udje u korito rijeke neposredno ispod Plivskog mosta, što je izazvalo dodatnu destrukciju prirodnog ambijenta.
Potom ponovo prekinuti radovi nastavljeni su ovih dana, a kako kaže dr. Enes Ribic, aktivista Ekološkog pokreta, “još žešce i nemilosrdnije, pri cemu je napadnut i od ranije ugrožen biodiverzitet rijeke, njena flora i fauna”.
– Odista tužno izgledaju i grad i rijeka, komentarišu spomenuta dogadjanja u Uredu opcinskog nacelnika.
Jedan po jedan skandal nad prirodnom i kulturnom baštinom Jajca ozbiljno prijeti upisu ovog grada na UNESCO listu zašticene svjetske baštine. Upravo zbog toga upozorenje ekologa, ocito nemocnih da sami brane prirodne ljepote ovog grada, treba shvatiti kao posljednji poziv za pojacan nadzor nad izvodjenjem spomenutih radova.
Nacelnik tražio pomoc premijera
Opcinski nacelnik Jajca dr. Nisvet Hrnic je od investitora i izvodjaca radova na vrijeme zatražio da se prilikom njihovog trajanja ne smanjuje protok vode.
– To nije ispoštovano iako sam imao i uvjeravanje federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega da ce se voditi racuna o nivou vode, izjavio je nacelnik za Oslobodjenje.
Ni nadzorni organ kompanija Baring, vlasništvo Marka Barica, prema njegovom mišljenju, nije dorasla preuzetom poslu te se prakticno sve odvija bez ocekivane kontrole i uvažavanja zakona prirode i njene zaštite.S obzirom na to da opcinske vlasti nemaju ingerencije u vezi sa zahvatima na rijeci i oko vodopada, nacelnik je kazao da ce vec u toku dana o svemu informisati premijera Federacije BiH Nedžada Brankovica.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.