Proljeće na Dunavu

Piše: Amir Salčinović

Bild_181.jpgNakon duže pauze, odlučih da okusam sreću na mojoj omiljenoj vodi Dunavu u lovu na proljetne šarane.
Obično to ranije pokušam, ali ove 2008.godine, kada sam se nadao da su hladnoće prošle, snijeg je ponovo zapadao.Voda je još uvijek hladna, pa iskren da budem, većem uspjehu se nisam nadao.
Odabrao sam najplići dio vode koji je po meni najatraktivniji u proljeće i proteže se nekih dva kilometra, dok dubina vode nigdje ne prelazi 2,5 metra.Riječno dno je puno stijena i riječnih školjki koje su na ovom mijestu izuzetno krupne.Zbog dubine vode, u proljeće se na istom mjestu mrijesti štuka, a pretpostavljam i šaran, jer na ovom terenu se voda najprije zagrije.
Kao i obično, dobro sam se spremio i planirao sam provesti minimalno
dva dana i dvije noci na vodi. Na žalost, niko od mojih prijatelja nije mogao odvojiti vremena za ovu akciju.Pretpostavljam da ih je odbila niska temperatura vode od 7°C, ali to mene nije omelo, jer je moja parola da “samo uporni dolaze do uspjeha”.
Najteži dio posla je pakovanje i od parkinga “pješaka” nekih dva kilometra natovaren ko magare do pozicije na kojoj ću loviti.

Bild_170.jpgBild_172.jpgBild_171.jpgBild_173.jpg

Prvo sam obavio markiranje na nekih 30 metara od obale i počeo sa prihranjivanjem.Ovoga puta se nisam držao teorije “hladna voda – malo hrane” nego naprotiv odmah sam bacio 7kg kukuruza, pšenice, konoplje i graha i uz to 3kg boili.
U cilju mi je bilo taj teren pripremati i za ubuduće, te ako riba nije tu, da je eventuelno što brže privučem, ne razmišljajući samo o ovom izlasku na vodu.Ako dodje riba onda samo prihranjujem boili jer na njih i lovim.
Na ovakvoj vodi kao što je Dunav, taktika prihranjivanja je vrlo bitna jer bilo gdje ili bilo kako razbacati hranu po vodi ne daje nekog uspjeha, pošto je povrsina vode ogromna.
Ovdje lovim na tri štapa u nekih 50 – 60m2 na 20mm kugle i 100g olovo (to je minimum), ali swivel leads (to je ono pljosnato olovo sa rupom u sredini) jer sve drugo ne ostaje na mjestu.
Na prvi pogled voda kao da stoji ali podvodne struje su nevjerovatno jake i to strujanje se mijenja iz časa u čas.

Pročitajte i:   BORBA ZA VODE USK-A: Pićeš supu na slamku, zadavit ću te golim rukama!

Bild_191.jpgBild_174.jpgBild_194.jpgBild_180.jpg

Nakon svega toga skuham sebi kaficu i odmaram se jer noć može biti naporna ako riba proradi.
Na ovom dijelu Dunava je moguće provesti dvije sedmice bez i jednog jedinog udarca ali, boga mi, bilo je i akcija po 38 riba za noc na šest stapova, tako da se na sve mora biti spremno.
Na žalost prve noći se ništa ne desi što me nije ni iznenadilo, nego tek nakon dvadesetak sati je dosla prva riba.
Mojoj radosti nigdje kraja jer najbitnije je da je riba na hranilištu i da akceptira moju bojlu a ovo je bio prvi pokusaj na frisko izrolane boili.Sve mi to daje nadu za narednu noć.
Pred sami mrak pregledam montaže, promjenim boili i zabacim.
Poslije prvog šarana nisam htio dohranjvati jer sam ubrzo očekivao slijedećeg ali posto ne dodje “za vidjela” nabacah još boili nek se nadje.
Nisam dugo čekao, slijedeci šaran je bio na udici nakon kratkog drila i na suhom.Kao i većina mojih riba korektno zakačene za donju usnu, što govori da je izbor udice i montaže perfektno odabran.
Pažljivo pustim mog šarana u vodu, ponovo prihranim pa opet “čeka”.
Umoran sam, jer prvu noć nisam dovoljno spavao – zao mi je biti kraj vode a to ne dozivljavati u potpunosti, ali to me drugu noć to “stiglo”.

Bild_179.jpgBild_184.jpgBild_188.jpgBild_185.jpg

Popijem jednu kafu ali to mi ne pomaze jer mi se spava.
Vjerovatno sam zaspao kad me trznu zvučni ton mog indikatora i odmotavanje role.Ponovo šaran ali ni ovaj nije neki veliki, osjetih na štapu.Kratak drill i riba je na obali – jedan lijepi golać od možda 3kg.
Ponovo nahranim i samo jedan štap zabacim jer mi se toliko spavalo da su tri puta veće šanse da me šaran ometa ako su sva tri stapa zabačena.
Na taj jedini štap koji je od nešto poslije ponoći bio zabačen, ništa se nije javilo a razlog je bio da je montaža zapala u stijene koju sam pokidao tek ujutro.

Pročitajte i:   Bilećko jezero poribljeno sa 170.000 komada mlađi kalifornijske pastrmke

Bild_189.jpgBild_193.jpgBild_195.jpgBild_178.jpg

Ja sam se dobro naspavao i polako spakovao moje stvari.Sa čitavom akcijom sam bio zadovoljan možda drugi put budu veće ribe, jer meni je bitno da je šaran proradio a bogami znam i gdje.
Za ovaj izlazak sam pokidao četiri montaže što je za akceptirati i oko 15kg razne hrane za šarana i samim tim stvorio osnovu za dalje izlaske na ovo mijesto koje će u naredna tri mjeseca minimalno dva puta u sedmici biti hranjeno .
Pošto mislim da u ribolovu tajne ne postoje, želim neiskusnim ili mladjim kolegama ribolovcima bilo šta od mog iskustva prenijeti, tako ću napisati i recept od boili koje sam koristio za ovaj ribolovni izlazak.

20% riblje brašno
10% garnele brašno
05% jetreno brašno
20% sojino brašno
10% konoplje brašno
05% robin red
10% pšenični griz
10% kasein
10% vitamelo
uz ovo sve 8kom. jaja po kg/mix

To bi bilo za ovaj put i nek’ je bistro svim posjetiocima Bistro BiH stranice!
Salcinovic Amir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.