Najnovije vijestiTehnike i pribor

Ribolov na fiksni plovak

U svijetu su ribolovci razvili više tehnika ribolova. Medju njima najpoznatije su -na vještačku muhu, ribolov drugim vještačkim mamcima /varalica i si./ a te tehnike se odnose na salmonidne vrste riba te druge grabljivice /štuka, smuđ, som, klijen /.
Kada je u pitanju ribolov na ciprinide način ribolova je sasvim drugačiji jer se koriste prirodni mamci. Tu su tek ribolovci pokazali pravu maštovitost i do savršenstva su razvili način ribolova koji se obavlja stacionarno /ribolov na dnu/ ili u pokretu pri čemu se koristi plovak kao indikator da li je riba “zagrizla”ili ne.


Industrija plovaka kao i drugog pribora je posljednjih godina izuzetno uznapredovala pa su ribolovci u mogućnosti izvršiti nabavku nekoliko stotina vrsta plovaka u svim veličinama. Ipak, ovaj put nećemo o plovcima već o njihovoj upotrebi pa ćemo stoga pokušati dati nekoliko korisnih savjeta koje nije na odmet ponoviti obzirom da svi ribolovci imaju i svoje načine pa, ako hoćete, i navike koje veoma rijetko mijenjaju. Za one koji su ipak u ovom načinu ribolova novi, neće biti na odmet da pažljivo pročitaju ovaj tekst jer će sigurno iz njega moći izvući nešto korisno.Plovak se koristi kako na mirnim tako i na tekućim vodama a najbolji rezultati se upravo postižu u lovu na ovim drugim. Za mirne vode, izuzev što ćemo napomenuti da se koriste klizni plovci veće težine /radi daljeg izbačaja i bržeg propadanja mamca na željenu dubinu/ prvenstveno radi toga što su u pitanju veće dubine pa je dužina štapa limit koji nije moguće na drugi način prevazići. Tu tematiku ćemo postepeno razrađivati u nekom od narednih brojeva revije “Blinker”.

Što se tiče tekućih voda, pored izbora mjesta za ribolov najvažnije je izvršiti odabir pravog oblika plovka koji će se u konkretnom slučaju koristiti. Veoma je važan oblik tijela plovka jer od njega ovisi i njegovo ponašanje na vodi a samim tim i uspjeh u ribolovu.
Stoga je neophodno zapamtiti da se plovci dužeg tijela tj. izduženog oblika /aerodinamične linije/ mogu i trebaju koristiti na vodama koje nisu izuzetno brze. Za izuzetno brzu vodu neravnomjernog toka potrebno je odabrati plovak kraćeg tijela čije će težište omogućiti ribolovcu lakše podešavanje opterećenja, a ujedno voda ga i pored brzine neće iskrivljavati pa će ribolovac moći lakše registrirati trenutak kada je riba zagrizla.
Drugi bitan momenat kod ribolova na plovak je njegovo pravilno opterećenje. Naime, tijelo plovka kompletno mora biti pod vodom dok je vidljiva samo “antena” (vrh) koja je signalizatror da li je riba uzela ili ne. To ćemo pravilno postići raspoređujući olova na najlon između plovka i udice. Ribolovci koriste više vrsta olova i to raznih oblika ali tek njihov pravilan raspored daje mogućnost plovku da prirodno pluta površinom vode. Prilikom opterećenja plovka naročito je potrebno ocijeniti da li je tok vode ravnomjeran cijelom dubinom, odnosno da li je izraženija npr. površinska struja ili je pak izraženije strujanje vode pri dnu vodotoka . Dakle, tek nakon te provjere potrebno je koncentrisati više olova na onom dijelu kojim voda brže teče. U svakom slučaju potrebno je obezbijediti da mamac ide samim dnom jer se riba uglavnom i lovi na dnu. Isto tako važno je da mamac pliva što prirodnije jer je tako ulov više zagarantovan.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Opterećenje plovka je veoma bitno jer ako to uradimo pravilno antena ili vidni dio plovka će se kretati okomito prema vodi, prirodno sa tokom vode, pa će svaka promjena u takvom kretanju biti signal ribolovcu da se oko njegovog mamca nešto događa, odnosno da je riba uzela . Na taj način će ribolovac na vrijeme moći reagovati povlačeći štap prema sebi (kontra) te će sigurno zakačiti ribu. Takodje,veoma je bitno znati i to da plovak uvijek ne mora potonuti da bi se uhvatila riba. I svaka promjena na plovku, njegovo izranjanje ili ukrivljenje antene pouzdan je znak da je riba zagrizla.

Treće osnovno pravilo kod ribolova na plovak je pravilno određivanje dubine na kojoj će se ribolov obavijati jer je najbitnije da mamac bude nošen prirodnim tokom vode pri samom dnu, ali da pri tom ipak ne zapinje.
Za ribolov na plovak na tekućim vodama koristi se lakši pribor, najlon od 0,14-0,22 mm, udica od broja 16 do broja 8 (veći broj je manja udica), te duži štapovi – bolonjezi-teleskop od 3,00 do 7,00 metara. Bitno je još napomenuti da je potrebno plovak pravilno otpuštati prema toku vode, a ponekad je uspjeh zagarantovan prilikom njegovog lakšeg zadržavanja čime se obezbjeđuje da mamac ide ispred olova pa riba prilikom uzimanja ne osjeća nikakav otpor. U tom slučaju manje su šanse da će riba ispustiti mamac. Nadamo se da ste nakon ovih nekoliko neophodnih savjeta spremni za izlazak na vodu a mi ćemo vam poželiti dobar ulov uz pozdrav , bistro!

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

(Ribolovačka revija “Blinker” iz 2000.godine) Piše: Ibrahim Alibegović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.