Izlov ribe mrežama prijeti nestanku pojedinih vrsta

TOMISLAVGRAD – S dolaskom toplijih dana na obalama Buškog jezera sve je više ribolovaca, a kako isticu iz Udruge sportskih ribolovaca Livno, vikendom ih se na obali nadje i do stotinjak. Naglašavaju da imaju velikih problem s krivolovom koji je u posljednjih nekoliko godina uzeo maha. “Odlucili smo ove godine pooštriti mjere kontrole. U cuvanje rijeka i jezera, osim ribocuvara, ukljucili smo dvanaest dragovoljaca, dugogodišnjih clanova naše udruge koji imaju iskaznice ribica-kontrolora”, kažu u udruzi dodajuci da nece dozvoliti krivolov te da ce njihovi ribocuvari zajedno s kontrolorima vršiti detaljan pregled pribora kojim se lovi, kao i kolicinu i vrstu ulovljene ribe.
Sprema se natjecaj za gospodarenje
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije uskoro ce raspisati natjecaj za gospodarenje Buškim jezerom. Draško Dalic, poljoprivredni inspektor, kaže da je ministarstvo izradilo studiju pod nazivom

“Ribolovno-gospodarska osnova Buškog jezera”, koja je potvrdila da je, s ciljem zaštite i razvoja ribljeg fonda, najbolje rješenje jezero putem natjecaja dati u gospodarenje s ciljem razvoja sportsko-rekreacijskog ribolova. “Na takav nacin jezero ce se zaštititi i od nezakonitog ribolova”, kazao je Dalic.

Pročitajte i:   Završena vanredna Izborna Skupština SR 'Bosna' iz Žepča

Šaran skoro izlovljen

Ribari na Buško jezero dolaze iz cijele BiH, ali i iz Dalmacije. Nedavno su na starom mostu kod Karlova Hana boravili ribolovci iz Zenice, kojima je, kako su nam rekli, ovo treci dolazak u ovom mjesecu. Zenicani kažu da im se dolazak isplati jer je jezero toliko bogato ribom da se na dan može uloviti i do cetrdeset kilograma klena, babuški i pastrve. “Medjutim, mještani koji imaju camce skoro su izlovili šaran jer za ulov koriste mrežu, tako da se u zdanje cetiri godine može uloviti jedino za vrijeme mrijesta, sredinom lipnja i srpnja. Druga riba koja privlaci, nas ribolovce je som. Zadnjih godina ga u jezeru ima u velikom broju i pravi je doživljaj kada ulovite soma od 40 kg, ali je malo onih kojima je to pošlo za rukom”, kaže Fikret Porca. Istaknuo je da kolicina ulova ovisi o vremenskim uvjetima i aktivnosti ribe. “Ako je riba aktivna, i osrednje iskusan ribic može uloviti desetak kilograma ribe, a za mamac je potreban samo kruh”, kaže Porca koji na ovo jezero dolazi vec trideset godina.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u Mostaru: Kordić dao zeleno svjetlo

Piše: Ante Mihaljevic – Dnevni list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.