Mala riba – velika nepoznanica

MOSTARSKO BLATO – Pricu oko pronalaska covjecje ribice u Vitini kod Ljubuškog svi su vec culi, ali da postoji još jedna endemska vrsta ribe na podrucju Hercegovine, zvana prikanac, malo tko zna. Odnosno, za nju znaju mještani Ovojaca, Medina, Kruševa, Ljutog Doca, Biograca, Jara, Uzarica i drugih sela koja omedjuju Mostarsko blato, a koji je oduvijek i love kao poseban riblji specijalitet.

Prikanac bez srodnika
Prikanac je, pricaju mještani, a sa njima ce se složiti i svjetski ihtiolozi koji su ga proucavali, jedinstven riblji endem kojemu nijedna druga poznata riblja vrsta na svijetu nije srodnik. I ne samo što mu nije srodnik, nego se prikanac ni s jednom drugom ribljom vrstom ne može križati. Premda su prikance istraživali svjetski ihtiolozi, ova malena ribica za biologiju je nepoznanica, jer se podatci

o njezinoj genskoj, morfološkoj i DNK strukturi još ispituju. cak se ne zna ni kako se razmnožava, a nepoznanica je što još krije Mostarsko blato, odnosno donji tok rijeke Lištice, s obzirom da se tu može pronaci ovaj zanimljivi, biolozima nepoznati svjetski raritet. I dok je strucnjaci istražuju, dive joj se i pokušavaju odgonetnuti odakle je i kako stigla te zašto je baš rijeku Lišticu odabrala za svoje stanište, mještanima je ona od davnina vrhunski gastronomski specijalitet.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u SPIN ligi SRS BiH za 2024. godinu

Gastronomski specijalitet
Nije rijedak slucaj da ribolovci za ulov te nevelike ribice, koja naraste svega desetak centimetara, koriste posebne mreže, pletene košare – “krtole”, struju, eksploziv pa ponekad i kemijska sredstva. Medjutim, prikanac je neuništiv i neiskorjenjiv, a ono što je još zanimljivo je i to što mu ne smetaju ni ljetna sušna razdoblja u kojima Mostarsko blato ostane bez kapi vode. Kako pricaju mještani, kada presuši Mostarsko blato, prikanaca nestane, ali dolaskom prvih jesenskih kiša on se nekim cudom opet pojavi negdje iz podzemlja, odnosno ponora, kako ih zovu. I ne samo da se pojavi, nego se neki kunu da doslovce izviru kao vulkani iz zemlje.

Gorana Jelavic – Dnevni list

One thought on “Mala riba – velika nepoznanica

 • 19. Januara 2010. at 17:27
  Permalink

  Pregledano: 477 puta
  _________________________________
  Postavio Guest 11 May, 2008
  Ekstra,prava bosanka
  _________________________________
  Postavio klapna 08 May, 2008
  Prikanac i gaovica nisu iste riblje vrste.
  _________________________________
  Postavio Faraon Razumis III 07 May, 2008
  dvjesta trista . hahah
  Prikanca u istocnoj Hercegovini nazivaju gaovica.Postoje zapisi kako je gaovica lovljena specijalnim kosarama od pruca kojim bi mjestani zatvarali otvore kuda ta vrsta riba dolazi iz zemljine utrobe. Voda se nakon izvijesnog vremena povuce i riba ostane u kosarama. Jako ukusna vrsta, maks velicine 10/15 cm ukusom posjeca na morske gavune.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.