EkologijaNajnovije vijesti

Dvije vijesti iz komšiluka (HR): “U staroj Savi nisu dobrodošli amuri” – Koprivnicki ribici najavili što ce ponuditi Koprivnicancima

U staroj Savi nisu dobrodošli amuri – PORIBLJIVANJE “Jez” je planirao povecati riblji fond u rijeci
JASENOVAC – Proljetno poribljivanje clanovi Ribickog društva “Jez” iz Jasenovaca nisu uspjeli provesti kako su planirali.

Ribe na cekanju
Kada je narucena riba iz ribnjaka u Kaniškoj Ivi dovezena, u dva bazena za prijevoz, u Jasenovac, ribicima je receno da je ne mogu ubaciti u vodu starog korita Save u naselju Puska.
Tome su se usprotivili u Javnoj ustanovi Parka prirode Lonjsko polje.
– Trebali smo ubaciti 800 kilograma amura i 500 kilograma šarana u staru Savu. Prije smo prihvatili plan poribljavanja s tocno odredjenim lokalitetima prema našem pravilniku o korištenju voda i planu gospodarenja. O tome smo obavijestili mjerodavne u Lonjskom polju jer se sve vode za koje

se skrbimo nalaze na zašticenom podrucju. Svi smo se zacudili kada smo doznali da nije dopušteno poribljavanje – rekao je Rudolf Sablic, voditelj ribocuvarske službe “Jeza”.
Dok su trajali pregovori u Opcini Jasenovac, riba je u plasticnim bazenima cekala odluku. Iako su posude posebno opremljene dovodima za zrak, prema rijecima ribica, postojala je opasnost da ribe uginu zato što ih je previše u bazenu.
Zbog toga je na kraju dopušteno da ribu ubace u vodu rukavca stare Save kod sela Višnjice. Ravnatelj parka prirode, Goran Gugic, istice da je rijec o zaštiti vegetacije u vodi koja je prvotno trebala biti poribljena.
Navodno bi amuri koji se hrane travom i ciste dno, poremetili ravnotežu i tako ugrozili druge vrste.

Razlicita stajališta
– Naša je zakonska obveza poribljavanje voda kojima upravljamo. Poribljavanje je dopušteno iskljucivo ribama iz ribnjaka u kojima se stalno nadzire zdravstveno stanje riba, pa s te strane nema opasnosti – istice Antun djilas, predsjednik ribolovnoga društva Jez.
Mario Posavec, clan društva Jez, kaže kako ribici u tome društvu i djelatnici u ustanovi Parka prirode Lonjsko polje nastoje zaštititi prirodu, no da imaju razlicita stajališta o ribolovu.
Željko GAŠPAROVIc – Vecernji list
———————————————————–
Koprivnicki ribici najavili što ce ponuditi Koprivnicancima – U bazenu više od tone šarana – Skuhat ce se više od 800 litara fiša
KOPRIVNICA – Koprivnicki ribici najavili su program manifestacije Ribolovci svome gradu, koja ce se održati u subotu i nedjelju 19. i 20. travnja, na igralištu OŠ Antun Nemcic Gostovinski.
Rašlje
Organizatori su Športski ribolovni klub i Turisticka zajednica Grada.
– Ova je manifestacija prešla u sferu tradicionalnosti, a ove su godine u planu novi sadržaji i programi – naglasio je Krešimir Vrhoci, sportski direktor ŠRK-a.
Organizatori ocekuju veci broj posjetitelja nego lani, kada ih je bilo više od 10.000.
– Ovo je treca manifestacija po velicini u Koprivnici, prelazi lokalni karakter i svake je godine sve veci broj posjetitelja – istaknuo je Renato Labazan, direktor Turisticke zajednice.
Kao spoj zabave, rekreacije i gastronomije, organizira se natjecanje u pripremi fiš-paprikaša na slavonski nacin, a ove je godine novost i priprema na podravski nacin. Takodjer ce se kuhati fiš u velikome kotlu, svaki dan po 400 litara, a šarani ce se pripremati na rašljama po cijeni od 60 kuna za kilogram.
U programu je i natjecanje u lovu šarana udicom iz bazena te prezentacija i prodaja ribolovnog pribora, alata i opreme za pripremu ribe.
Izložba
Od kulturno-umjetnickog programa najavljeni su nastupi mažoretkinja, limene glazbe, te folklorne sekcije i tamburaša KUD-a Koprivnica. Djecja kiparsko-slikarska kolonija iz udruge Motacilla Alba pecenjem i bojenjem izradjivat ce keramicke predmete, a posjetitelji ce moci pogledati i prezentaciju starih zanata.
U subotu u 19 sati u šatoru ce se održati izložba slika akademskih, naivnih i amaterskih umjetnika. Prihod od izložbe donirat ce se bolnici za nabavu potrebnih aparata.
Cijena manifestacije krece se izmedju 500 i 700 tisuca kuna. Zlatni je sponzor Podravka, srebrni Jadransko osiguranje, a broncani hotel Podravina i Bijela kuca, koji ce sponzorirati i vrijedne nagrade pobjednicima natjecanja.
Kristina Jošt – Vecernji list

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.