Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Edukacija sudija za ribolovna takmičenja

Prvi korak koji je proteklog vikenda u pravcu edukacije sudija za sportsko ribolovna takmicenja napravljen, pokazao je opravdanost odluke Upravnog odbora SRS BiH. Na tri lokacije u tri dana na poziv za edukaciju odazvalo se 41 sudija – KLJUC 7, TESLIC 28, i SARAJEVO 6 sudija.
Sistem sportsko ribolovnih takmicenja (SRT) koji uvodi Sportsko-ribolovni savez Bosne i Hercegovine (SRS BiH) vec 3 godine, obuhvatio je i sudije-ucesnike ove nase aktivnosti. Svjestan njihove vaznosti u ukupnom sistemu takmicenja, Upravni odbor SRS BiH, pokrenuo je ovaj znacajan projekat, kroz koji bi trebalo da se:

1. Sudije educiraju iz oblasti koje su im nedovoljno jasne i poznate,
2. Obezbjede uslovi za upoznavanje sa disciplinama koje su nove u sistemu takmicenja,
3. Sagledaju mogucnosti i potrebe organizacionog uredjenja sudijske asocijacije na svim nivoima organizovanja SRS ,
4. Sagleda individualna osposobljenost za duznosti vrhovnog sudije, sekretara i sektorskog sudije.

Prvi korak koji je proteklog vikenda u pravcu edukacije sudija za SRT napravljen, pokazao je opravdanost Odluke Upravnog odbora Sportsko ribolovnog saveza BiH (SRS BiH).Na tri lokacije u tri dana na poziv za edukaciju odazvao se 41 sudija ( KLJUC 7, TESLIC 28, SARAJEVO 6.)
Da bi znali kojim oblastima treba se posvetiti paznja, predavaci su na pocetku u nevezanom razgovoru saznali u kom pravcu ce usmjeriti svoja predavanja. Tokom izlaganja predavaca ucesnici seminara su vrlo pazljivo slusali, bez obzira sto su izlaganja nepredvidjeno trajala vise od dva sata.Ono sto je eventualno propusteno u izlaganjima, nadomjesteno je u odgovorima na konkretna pitanja slusalaca o cemu su odgovore davali sami slusaoci seminara.
Popunjavanjem testova, koji su imali pocetak prakticnih pitanja iz Pravila i nacina zrijebanja, te ispisivanjem dnevnika takmicenja i obracuna rezultata, polaznici seminara su pokazali sa koliko znanja raspolazu, a na kraju su potvrdili da bez prethodne edukacije upitnike bi znatno teze popunili.
Provjera azurnosti poznavanja pravila takmicenja prisutna je u svim sporovima jer tako se saznaje koliko svaki pojedinac posvecuje paznje vlastitoj informisanosti. Na kraju treba reci u ovu takmicarsku godinu ulazimo 41 sudijom cije je znanje provjereno i azurirano. te da ce sudjenje svakako biti kvalitetnije.
Entitetski ce savezi na nizim razinama takodjer provesti edukacije i testiraja sudija po ugledu na ovo sto je ucinjeno na nivou SRS BiH. Stoga je ocekivati da ce sudjenje na entitetskim i nizim nivoima u narednim godinama biti kvalitetnije.
Na zalost, jedan broj sudija nije ucestvovao ciklusu predavanja, navodno da nisu blagovremeno ili uopce obavjesteni. Negdje je zatajila posta, a negdje samouvjerenost da je edukacija nepotrebna.
U izvjestaju radne grupe koja je provodila edukaciju biti ce naznaceno koje ce sudije moci i obnasati funkcije vrhovnog sudije, delegata i sekretara takmicenja na svim ligaskim i KUP takmicenjima u 2008. godini.
Edukacija ce biti ponovo u zimskom periodu, a polaznici ce biti sve sudije drzavnog ranga, koji zele biti na listi sudija koji ce suditi na drzavnim takmicenjima u 2009 godini.
RADNA GRUPA ZA EDUKACIJU SUDIJA

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.