Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – Nazif Fetahović Suzy (6)

Tekstovi koje je pisao ili koji su pisani o njemu – Nazif Fetahović – Suzy
Nedavno sam bio kod Suzija u Travniku, uz kafu smo raspredali o ribolovu, stanju u Udruženjima, Savezima, situaciji na našim vodama. Nakon što smo “pretresli” sve što se pretresti moglo, prošetali smo uz Lašvu. To mi je bilo prvi put da sam “na” Lašvi i bio sam jako iznenađen količinom ribe u rijeci. Iako travnički ribolovci čine sve što je u njihovoj moći da očiste Lašvu, rijeka je bila prilično prljava jer je više onih koji je zagadjuju nego onih koji je čuvaju i čiste.Ili sam ja očekivao da bi za onu količinu pastrmke koju sam vidio u rijeci voda morala biti kud i kamo čišća.
Kasnije su nam se na kafi priključili Sanjin Kotlica – član ekipe Bistro BiH NTV Hayat i Damir Begović, autor iste emisije.
Damir reče: “Dedo, daj materijala za stranicu, barem kod tebe toga ima”.
I Dedo – Suzy dade, tekstova iz časopisa koje je pisao on, a i koje su i drugi pisali o njemu. Kad mi je sve to dao, reče:
“Nemoj da sad to bude nešto o meni, izvuci šta možeš, mene je dosta, ima mladjih”.
Odgovorih da ću pokušati i da će to biti uopšteno o B-H ribolovu.
Prošlo je od tada skoro mjesec dana. Pokušavao sam osmisliti kako da sve to ukombinujem u jedan tekst i ne ide. Jednostavno, pričati o B-H ribolovu, a ne pričati i o Suziju, ne ide.
Ovo su ti tekstovi.

Travnička riznica – Od Travnika do Kazahstana

Među brojnim trofejima Nazifa Fetahovića i mladica od 22,5 kg

Po težini ulovljenih mladica, koje su preparirane, sportskom ribolovcu Nazifu Fetahoviću Suziju mogao bi se dati epitet svojevrsnog rekordera.
O tome najrječitije govori njegova riznica ulovljenih, a nakon toga prepariranih mladica.
“Trofej 90”
U svojoj višegodišnjoj ribolovnoj karijeri upoznao je
vodotoke brojnih brzih rijeka, te jezera, kako u BiH tako i izvan nje. I danas se prisjeća decembra 1990. godine, kada mu je pošlo za rukom da u valovima hirovite Drine, kod Ljubovije, sa teškim mukama izvuče na obalu mladicu koja je težila 22,5 kilograma.Taj uspjeh se među ribarima pročuo široko.
Nazif Fetahović odlučio je da taj dugo očekivani trofej preparira na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, uz još nekoliko manjih ulovljenih mladica, koje krase njegove vitrine.
Ohrabren ovim uspjehom, Suzi se ponovo vraća na Drinu, da bi kod Bratunca ulovio i drugu mladicu težine 20,5 kilograma. Treći kapitalni ulov, takođe na Drini, koncem januara 1991. godine, bila je mladica težine 18 kilograma. Uvijek spreman da se iz ribolova ne vrati praznog ruksaka, u brzacima Vrbasa 1991. godine lovi dvije mladice, jednu od 9,5, a druga od sedam kilograma, a na rijeci Uni polazi mu za rukom da izvuče više dobrih komada lipljana.
Njegovi uspjesi nisu ostali nezapaženi. Na takmičenju ‘Trofej 90”, u veoma jakoj konkurenciji, žiri redakcije Zov proglašava ga, za kapitalni ulov na mladice, pobjednikom, tako da se u hotelu Park u Subotici našao i na pobjedničkom postolju.
Nazif Fetahović jedan je od inicijatora osnivanja prve bosanskohercegovačke ribolovne BH-FISH ekspedicije. Blagodareći tome, stekao je velika poznanstva i prijateljstva među ribolovcima, kako u BiH tako i susjednih zemalja, pa i širom Evrope. Učestvovao je i Svjetskom takmičenju ribolovaca, maja 2000. godine u Engleskoj, nakon toga ide na rijeku Rivertostu, te jezero Blagdon, a potom obilaze vodene tokove u Hrvatskoj, kao i u dalekom Kazahstanu.
Počasni član
Ribolovni savez Slovenije proglasio ga je počasnim članom, a u vitrinama travničkog sportskog ribolovca ima i drugih dragih priznanja. Prilikom posjete ovom ribolovcu, zatekli smo ga sa prijateljem Savom Martinovićem, kako se dogovaraju kada će u ribolov i na koje rijeke.
Tekst i fotosi: i Aziz BABIĆ

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.